Kineska PROIZVODNJA NAORUŽANJA odmah iza američke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineska PROIZVODNJA NAORUŽANJA odmah iza američke

  Posle Sjedinjenih Američkih Država, Kina proizvodi više naoružanja nego bilo koja druga zemlja na svetu, pokazuje novi izveštaj Instituta za mirovna istraživanja SIPRI.

  Stokholskom institutu do sada je nedostajalo pouzdanih podataka za tačniju procenu obima poslovanja kineske vojne industrije.

  U novoj analizi Institut je došao do zaključka da kineska preduzeća doduše proizvode manje naoružanja od američkih koncerna, ali više od kompletne ruske vojne industrije. To proizilazi iz rezultata četiri najveća kineska koncerna koja proizvode oružje, a o kojima “postoje verodostojne informacije”, navodi SIPRI.

  Istraživači SIPRI prvi put su procenili pouzdane podatke za period od 2015. do 2017. godine i objavili pouzdane procene na osnovu ključnih podataka velikih kineskih koncerna koji proizvode oružje.

  Četiri ispitivana koncerna, prema navodima SIPRI, prodaju naoružanje u vrednosti od ukupno 54,1 milijardu dolara (49 milijardi evra). To je za 16 milijardi dolara više od deset najvećih ruskih firmi, ali ipak daleko ispod rezultata američkih koncerna.

  Reč je o firmama Aviation Industry Corporation of China (AVIC), China Electronics Technology Group Corporation (CETC), China North Industries Group Corporation (NROINCO) i China South Indsutries Group Corporation (CGGC).

  Tri koncerna među top deset u svetu, najveći kupac – sama Kina

  U poređenju s prodajom naoružanja firmi iz drugih zemalja, četiri kineska koncerna su među 20 najvećih proizvođača oružja na svetu u 2017. Tri su čak među deset najvećih. Na listi Top 20 u 2017. godini koju je sastavio SIPRI do sada je bilo 11 američkih, šest evropskih i tri ruska koncerna.

  “Dugo smo procenjivali veličinu kineske industrije naoružanja”, objašnjava Nan Tijan, ekspert SIPRI. S obzirom na to da su podaci bili veoma nepouzdani, u Stokholmu se do sada, dodaje Tijan, nisu odlučivali da objavljuju podatke.

  Prema njegovim rečima, nakon što se došlo do novih izvora informacija situacija se promenila. Od ove godine informacije iz Kine bi tako po prvi put trebalo da budu uzete u obzir u izveštaju SIPRI koji se objavljuje svake godine u decembru.

  Stvarni iznos prodaje oružja kompletne kineske vojne industrije mogao bi da bude i nešto veći, odnosno između 70 i 80 milijardi dolara, kaže Tijan. Prema njegovim rečima, da bi se dobila potpuna slika moraju biti pronađene dodatne informacije o drugih šest kineskih vojnih koncerna.

  Najveći kupac robe je pri tom sama Narodna Republika Kina. “Skoro svo oružje koje Kina proizvodi, kupuje kineska vojska”, kaže Tijan.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE