Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kinesko selo u karantinu – bolest se širi, ali NE KORONA

Vlasti u kineskom regionu Unutrašnja Mongolija zatvorile su jedno selo nakon što je stanovnik umro od bubonske kuge, bolesti koja je odgovorna za najsmrtonosniju pandemiju u istoriji čovečanstva.

Smrt je u nedelju prijavljena zdravstvenim vlastima u gradu Baotou, a žrtva je prijavljena kao pacijent sa bubonskom kugom u četvrtak, saopštila je Opštinska zdravstvena komisija Baotou na svom sajtu.

Pacijent je umro od zastoja srca, navodi se u saopštenju. Nije poznato na koji način se žrtva zarazila.

Kako bi suzbili širenje bolesti, vlasti su zatvorile selu Suji Xincun, selo u kom je živela žrtva, i naredile svakodnevnu dezinfekciju domova.

Kako tamošnje zdravstvene vlasti navode, svi stanovnici sela su testirani, i njihovi rezultati su negativni. Devet bliskih kontakata i 26 sekundarnih otišlo je u karantin, ali je i negativno na test.

Drugi slučaj

Ovo je drugi slučaj, i prva smrt, od bubonske kuge potvrđene ove godine.

Prethodni slučaj utvrđen je u julu u mestu Bayannur, takođe u Unutrašnjoj Mongoliji što je dovelo da objavljivanja uzbune 3. stepena i zatvaranja nekoliko turističkih mesta.

Kuga se prenosi ugrizima buva i zaraženih životinja, a do sada je ubila oko 50 miliona ljudi u Evropi tokom pandemije Crna smrt u srednjem veku.

Bubonska kuga, koja je jedan od tri oblika kuge, izaziva bolne, natečene limfne čvorove, kao i groznicu, temepraturu i kašalj.

Korišćenje antibiotika koji mogu da izleče većinu infekcija ako se uzmu dovoljno brzo, pomogla je u sprečavanju brzog širenja o kome se svedoči u Evropi tokom srednjeg veka.

Ipak, kuga nije u potpunosti eliminisana, i nedavno se povratila, te Svetska zdravstvena organizacija razmišlja da je svrsta opet u kategoriju bolesti.

Izvor: BIZlife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE