Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kinezi 30. marta počinju izgradnju fabriku u Zrenjaninu

Početak izgradnje pogona za proizvodnju pneumatika kineske kompanije “Šandong Linglong Tajr” u Zrenjaninu biće obeležen simboličnim polaganjem kamena-temeljca u subotu, 30. marta, a vrednost investicije je prema najavama skoro milijardu dolara.

Iz Gradske uprave Zrenjanin saopšteno je da će svečanosti u industrijskoj zoni “Jugoistok – Ečka” u Zrenjaninu prisustvovati državni vrh Srbije, čelnici Vojvodine, Grada Zrenjanina, ambasade Kine u Srbiji i rukovodstvo kompanije “Šandong Linglong”.

Navodi se i da su pripreme za otvaranje gradilišta u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova.

U saopštenju se ocenjuje da je to investicija od “nacionalnog značaja” i da će njom biti promenjena ekonomska struktura ne samo Zrenjanina i celog Banata.

Uz kompaniju “Linglong” biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze 100 miliona dolara, a planira se da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim autoputem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.

Zrenjanin je, navode iz Gradske uprave, jedini u Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, nakon što je proširio industrijsku zonu “Jugoistok” na čak 550 hektara.

U saopštenju se navodi i da će samo proizvodne hale kineske kompanije zauzimati više od 70 hektara, da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada, a dnevna proizvodnja pneumatika na nivou od preko 35.000 komada, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona.

U fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika.Čelnici “Linglonga” zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, namenjenog zaposlenim i rukovodstvu fabrike, sa nekih 300-350 stambenih jedinica.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE