Kinezi bi da u Srbiji otvore fabriku za preradu lekovitog bilja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi bi da u Srbiji otvore fabriku za preradu lekovitog bilja

  U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je Investiciono-trgovinski forum Srbija-Kina na kome je učestvovalo 20 kineskih i 80 srpskih kompanija. Reči je bilo i o otvaranju fabrike za preradu lekovitog bilja u Srbiji.

  Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić rekao je da su odnosi Srbije i Kine “na istorijski najvišem nivou” jer ekonomska saradnja raste iz godine u godinu, a Kina je najvažniji spoljnotrgovinski partener Srbije u Aziji.

  “Prostora ima da se napravi i korak dalje, pa pozivam kineske investitore da ulažu u Srbiju jer ima najbolje uslove od svih zemalja u regionu i mogu da koriste preferencijale koje Srbija ima sa EU, Rusijom, zemljama potpisnicima CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom i još nekoliko država”, rekao je Ugrčić.

  On je istakao da Vlada Srbije nudi podsticaje investitorima u vidu bespovratnih sredstava, oslobadjanja od carine za otvaranje novih kapaciteta i proširenje postojećih.

  Dodao je da Ministarstvo privrede pomaže opštinama da što atraktivnije opreme industrijske zone za dolazak investitora.

  Ugrčić je pozvao kineske privrednike da učestvuju u privatizaciji jer je za prodaju preostalo još 120 firmi.

  Kineski ambasador Li Mančang rekao je da su Srbija i Kina u nekoliko proteklih godina ostvarile plodnu saradnju.

  “Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina napravila bezvizni režim i saradnja je uvek naprednija za korak nego sa drugim zemljama”, rekao je Mančang.

  Dodao je da se pored postojeće avionske linije od Pekinga do Beograda preko Praga pregovara i o otvaranju direktne linije Srbija-Kina.

  Srbija je, prema njegovim rečima, sve popularnija u Kini i dolazi sve više turista i privrednih delegacija. “Danas su četiri delegacije iz Kine u Srbiji, a juče je jedna bila u Ministarstvu poljoprivrede koja je zainteresovana da investira u Srbiji u otvaranje fabrike za preradu lekovitog bilja”, rekao je on.

  Kina, prema njegovim rečima, može da uveze milion tona lekovitog bilja, a “i to je za Kinu malo”.

  Predsednik Saveta za promociju saradnje jug-jug Lju Sinhu rekao je da je Srbija prava zemlja iz centralne i jugoistočne Evrope koja je sa Kinom potpisala Sporazum o razumevanju u okviru projekt “Jedan pojas jedan put”.

  “Kinske kompanije grade u Srbiji puteve, mostove, proširuju elektrane, ali naše dve zemlje i dalje imaju veliki prostor za proširenje saradnje, posebno u industriji i poljoprivredi”, rekao je Sinhu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE