Kinezi drže 28.000 firmi u EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi drže 28.000 firmi u EU

  Broj stranih vlasnika u kompanijama u Evropskoj uniji u poslednjih deset godina kontinuirano raste i kontrolišu oko tri posto firmi i 35 posto imovine, a zapošljavaju 16 miliona radnika u uniji.

  Tako stoji u izveštaju koji je objavila Evropska komisija, a temelji se na novostvorenoj bazi koja podatke povlači iz samih kompanija, a izrađen je dok se očekuje nova evropska uredba o skriningu direktnih stranih ulaganja u Europskoj uniji.

  Na tradicionalne investitore iz razvijenih privreda (SAD, Kanada, Švajcarska, Australija i Japan) otpada više od 80 posto imovine u stranom vlasništvu, ali poslednjih godina su se pojavile pridošlice iz Kine, Hong Konga i Makaa, te ofšor finansijskih središta. Pritom su skoncentrisane u nekoliko sektora – IT, automobilska i aeronautička industrija.

  Dok je pojačana aktivnost kineskih kompanija u Evropi već poznat trend, ovaj izveštaj donosi precizne brojke. Kina, Hong Kong i Makao su 2007. godine držali većinsko vlasništvo otprilike u 5.000 evropskih kompanija, a za deset godina taj broj se popeo na više od 28.000.

  Samo u 2017. godini kineski investitori su u EU završili 114 akvizicija ili spajanja. Ulagači iz Indije u istom su periodu takođe značajno povećali broj firmi koje kontrolišu sa 2.000 na 12.000, a ruski sa 1.600 na 12.000.

  Izveštaj donosi i novost – ofšor investitori već drže oko 11 posto stranih kompanija u EU te imaju i značajan udeo u imovini u stranom vlasništvu.

  Kumulativni podaci o finansijskim prilivima u ofšor centre u 2016. pokazuju da je oko 87 posto kapitala iz SAD i Kanade (38,6 posto), EU (26,1 posto) i Kine (22,2 posto), a 7 posto iz Južne i Srednje Amerike. Najveći ofšor centri su Bermuda, Karibi, Kajmanska Ostrva, Aruba i Bahami.

  Pokazuje se takođe da su, u odnosu na industrijske kompanije, koje su tradicionalni tip investitora, u preuzimanju sve aktivnije kompanije u državnom vlasništvu, kao i investicioni i rizični fondovi i investitori pojedinci, uglavnom s pasošima Švajcarske, SAD, Rusije, Norveške i Kine.
  [preporucene_vesti ids=”319541″]

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE