Kinezi ne putuju kao pre, štednja na vrhuncu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi ne putuju kao pre, štednja na vrhuncu

  Prvomajski praznici u Kini bili su svojevrsni prvi kineski pilot program podsticanja domaćeg turizma i potrošnje u “postepidemijskom” periodu.

  S normalizacijom stanja s pandemijom, Kina u proteklih mesec dana nije štedela s podsticajima domaće potrošnje kako bi ponovno pokrenula ekonomske procese u zemlji.

  Ulagane su milijarde u izdavanje potrošačkih i turističkih vaučera, ponovo su se otvarale železničke i domaće avio linije, dok su se smanjivale stroge mere kretanja ljudi i karantina.

  Akcenat povećavanju potrošnje je bio na domaćem turizmu, koji čini 11 posto kineskog BDP, a kao prvi pravi test ovih mera odabrani su Prvomajski praznici, koji su odlukom centralne Vlade ove godine produženi na čak pet dana.

  Za Praznik rada, uz popularne cene ulaznica i prevoza, otvorene su sve najveće turističke atrakcije, od Kineskog zida i Zabranjenog grada, do lokalnih turističkih atrakcija širom kineskih provincija.

  U prva tri dana ovogodišnjih Prvomajskih praznika u Kini je ostvareno 85 miliona domaćih putovanja. Iako su to još uvek nepotpuni podaci, vidljiv je pad u odnosu na prošlogodišnjih četiri dana Prvomajskih praznika u Kini kada je ostvareno 195 miliona domaćih putovanja.

  Kada stignu konačni podaci, godišnji pad bi mogao iznositi između 40 i 50 posto.

  Iako su i svi šoping centri u Kini bili otvoreni i nudili nikad više promotivnih aktivnosti i popusta, još porazniji su podaci o domaćoj potrošnji u protekla tri praznična dana.

  Ovogodišnji zabeleženi prihodi su iznosili 5 milijardi USD, što je osetni pad u odnosu na prošlogodišnjih 17.5 milijardi. Kada podaci postanu potpuni, godišnji pad u potrošnji će iznositi oko 60 posto.

  Zaključak je da Kinezi još uvek nisu uvereni u završetak pandemije, dok je štednja, kao posledica ekonomskog zastoja, na vrhuncu.

  Što se turizma tiče, predviđanja govore kako će ovogodišnji turistički rezultati u Kini biti na nivou onih iz 2012. ili 2013. godine, što je polovina od prošlogodišnjih.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE