Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kinezi tvrde da vakcina stiže u novembru, Britanci testiraju INHALIRANJE

Vakcina za koronavirus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka među laboratorijama širom sveta oko izrade vakcine.

“Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljući”, rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiolog Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Minsitarstva zdravlja.

Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina, ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima deo je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takođe u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv kovida 19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020.

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište.

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.

Vakcinu protiv koronavirusa ćemo možda inhalirati

Britanski naučnici testiraće dve vodeće vakcine protiv koronavirusa na pacijentima da bi videli da li imaju bolji efekat kada se udahnu, umesto da se daju injekcijom.

Vakcine koje će biti obuhvaćene testovima biće ona sa Kraljevskog koledža u Londonu i vakcina koja se razvija na Univerzitetu u Oksfordu, piše RTS.

Učesnici studija biće vakcinisani tako što će ih udisati kroz usta.

“Nadamo se da ćemo direktnim ciljanjem ćelija u vazdušnim putevima – uobičajenom mestu infekcije za respiratorne viruse – indukovati bolji imuni odgovor tela protiv Sars-kov-2 virusa”, ističe se u saopštenju britanskog Medicinskog istraživačkog saveta.

Doktor Kris Čiu, sa odeljenja za infektivne bolesti Kraljevskog koledža, predvodi ispitivanja.

Kaže da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja pokazale da štite ljude od infekcija i prevencije širenja bolesti, a on i njegove kolege žele da istraže da li i koronavirus može na taj način da se spreči.

“Trenutnu pandemiju izaziva respiratorni virus koji primarno inficira ljude kroz ćelije na zidovima nosa, grla i pluća. Te površine su specijalizovane da proizvedu drugačije imunološke odgovore, pa je ključno da istražimo da li direktnim ciljanjem tih ćelija možemo da proizvedemo još bolji efekat“, objašnjava Čiu.

Ispitivanja će u prvi mah obuhvatiti 30 učesnika između 18 i 55 godina starosti. Istraživanje će početi nekoliko dana nakon nastavka treće faze kliničkih ispitivanja oksfordske vakcine, koja su bila prekinuta zbog nusefekata učesnika.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Beta, RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE