Ključan deo slagalice za NAJVEĆU fabriku baterija u Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ključan deo slagalice za NAJVEĆU fabriku baterija u Evropi

  Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je švedskoj inovativnoj tehnološkoj kompaniji Northvolt zajam od 350 miliona evra za projekat gradnje najveće evropske fabrike baterija.

  Fabrika je ključna za nastojanja Evrope da uspešno konkuriše azijskim kompanijama, koje su zauzele vodeće pozicije na tržištu baterija nakon što su osigurali važne narudžbe od proizvođača automobila.

  Važan podsticaj za Northvolt bila je objava švedskog lanca trgovina nameštajem, IKEA, da je u završnoj fazi razgovora o učešću u prikupljanju kapitala za fabriku.

  Švedska tehnološka firma je zatražila zajam od EIB u septembru prošle godine, u sklopu plana prikupljanja ukupno 1,5 milijardi evra kapitala.

  “Odobreni kredit zapravo je ključan deo slagalice u prikupljanju kapitala za taj projekt”, konstatuje u izjavi za Rojters suosnivač Northvolta Peter Karlson, bivši direktor Tesle, koji očekuje da će kompletan iznos biti prikupljen do avgusta.

  Ostali potencijalni investitori smatraju odobrenje EIB kredita ključnim pokazateljem održivosti projekta, s obzirom na dubinsku analizu koju je banka morala sprovesti.

  Proizvođači baterija vode posebno žestoku bitku za sirovine, pri čemu proizvođači automobila nastoje smanjiti upotrebu skupih minerala, posebno kobalta, u proizvodnji baterija za elektromobile kako bi smanjili troškove.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE