Knežević: Srpska ekonomija postala održiva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knežević: Srpska ekonomija postala održiva

  Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da svi ekonomski pokazatelji potvrđuju da je Srbija na dobrom putu privrednog oporavka, da vodi ispravnu ekonomsku politiku i da je otvorila vrata investitorima.

  On je konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o preporukama za unapređenje privrednog ambijenta rekao da je Vlada Srbije u poslednje dve godine ostvarila ogroman uspeh na finansijskim i ekonomskom planu.

  Naveo je da trenutno Srbija ima budžetski suficit od 35 milijardi dinara, a da je privredni rast u prvih šest meseci bio 2,9 odsto.

  “Stopa privrednog rasta biće održiva i u narednom periodu”, rekao je Knežević i dodao da je stopa nezaposlenosti smanjena na 16 odsto.

  On je najavio mogućnost novih investicija iz SAD u automobilsku i IT industriju i naveo da se očekuju ulaganja od 20 miliona evra i zapošljavanje 2.000 radnika do kraja godine.

  Knežević je rekao da kompanije iz SAD kontinuirano investiraju u Srbiji i da su najveći neevropski ulagači u Srbiji.

  “Raduje i to što postojeće američke kompanije ulaze u reinvestiranje, što pokazuje da su uspostavili međusobno poverenje i da je srpska ekonomija postala održiva”, rekao je Knežević.

  Dodao je da Srbija investitorima nudi uređen regulatorni okvir na kojem se i dalje radi kroz smanjenje birokratskih procedura, sigurnije poslovanje i mogućnost podsticaja za ulagače.

  Knežević je istakao je da je važno da Vlada Srbije čuje stav privrednika kako bi uslovi poslovanja bili još bolji.

   Članice Američke privredne komore u Srbiji su u godišnjoj anketi o poslovnom okruženju najbolje ocenile reforme u fiskalnom sektoru, jer je smanjen budžetski deficit, kao i smanjenje administriranja kod izdavanja građevinskih dozvola.

  Kao najlošije ocenjene su reforma javnih preduzeća i reforme u oblastima javnih nabavki i parafiskalnih nameta.

  Istraživanje, treće koje je spovela AmCham, urađeno je od juna do avgusta ove godine.

  AmCham okuplja u Srbiji više od 195 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u 2015. imale ukupan prihod od preko 11 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE