Ko je Hrvatica koja je sa 27 već na Forbsovoj listi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Hrvatica koja je sa 27 već na Forbsovoj listi?

  Oni su predvodnici tehnološke i umetničke revolucije, piše Forbs predstavljajući listu 30 ispod 30, mlade koji su ostvarili značajne rezultate. Među njima je i Hrvatica Lana Zgombić koja ima 27 godina.

  Lana Zgombić se za samo šest godina probila u industriji video igara na svetskom nivou kao vrhunska producentkinja. Živi i radi u Londonu, a pripreme za ovu karijeru započela je još u osnovnoj školi gde je nastavu pratila na engleskom jeziku.

  Od malih nogu obožavala je da igra video igre, a posebno je zanimala likovna umetnost. Kaže da je oduvek znala da će se baviti kreativnim poslom, a animirani film i video igre su joj pružali upravo to – mogućnost umetničkog izražavanja kroz dizajn animiranih i crtanih likova, piše 24sata.

  „Na kraju srednje škole sam počela da istražujem koji fakultet mi nudi obrazovanje u tom smeru, i pronašla sam ih nekoliko u Engleskoj, Danskoj i Holandiji. Odabir je pao na Univerzitet Teesside na severu Engleske. Na fakultetu sam doživela i malu egzistencijalnu krizu jer sam se odjedanput našla u društvu vršnjaka koji su bili neverovatno kreativni i znali su tačno šta žele, dok sam ja još tražila svoj put“, priča Zgombić.

  Međutim, na drugoj godini studija je za praktični rad morala da napravi animiranu reklamu u trajanju 60 sekundi, izabrala je da bude producentkinja i tada se, kako kaže, zaljubila u taj posao.

  Nakon diplome se vratila u Zagreb i počela aktivno da traži posao u inostranstvu.

  Većina njenih kolega htelo je da se bavi kreativnim poslom, ali niko ne želi da bude producent jer to nije istaknuta pozicija. Lana kaže da se pak ona u tom poslu baš pronašla. Nakon nekoliko neuspešnih intervjua uspela je da dobije posao u malom studiju na jugu Engleske gde se preselila, a pre dve godine dobila je posao u većem Bossa studiju gde radi i danas.

  „Moj posao podrazumeva poznavanje rada svih ostalih učesnika izrade igre, a pritom sam projekt menadžer i bavim se budžetiranjem. Ovo je posao za sve koji vole excel tablice, ali i video igre jer je jako kreativan i dinamičan posao“, nastavlja ona.

  Do sad je producirala sedam velikih igara, a trenutno radi na igri Surgeon Simulator 2, nastavak uspešne igre iz 2013. godine koju je kupilo više od pet miliona ljudi.

  „Video industrija je vrlo mlada jer video igre postoje oko 50 godina. Još smo u razvoju i dosta toga možemo da promenimo i odlučimo kakva industrija želimo da budemo. Trenutno smo profitabilniji od Holivuda i zarađujemo oko 125 milijardi dolara na godišnjem nivou globalno. Meni se ispunio san da radim šta želim jer ne samo da doprinosim aktivno video igrama, nego sam i mentorka mlađim ljudima koji nemaju iskustva ili tek ulaze u svet rada u ovoj industriji. Na fakultetima predajem o svojoj karijeri i branši u nadi da ću nekoga inspirirati da se i sam time odluči baviti“, rekla je Lana.

  Za mladu Forbsovu nadu predložile su je kolege, a zatekao ju je uspeh imenovanja jer nije očekivala da vidi svoje ime na toj listi.

  „Velika je čast i naći se na takvoj listi. Odmah nakon toga su mi se javili brojni potencijalni poslodavci s ponudama, ali zadovoljna sam trenutnom pozicijom pa sam ih odbila. Ipak, jednog dana, ko zna. Verujem da će mi ova titula mnogo pomoći“, zaključila je ona.

  Izvor: 24 sata

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE