Kod lekara uz poklon do 460 EUR, zakon kaže da to NIJE KORUPCIJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kod lekara uz poklon do 460 EUR, zakon kaže da to NIJE KORUPCIJA

  Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

  U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa “iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

  Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54.521 dinara (462 evra).

  Međutim, u zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medicinskim radnicima.

  Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.

  Izvor: Nova ekonomija

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Власти су укинулe лекарима примање мито. Сада га озаконише у поклон. Поклон од 500 евра не сме да прими ни краљица Елизабета II. Да ли овај подухват ће задржати лекаре у земљи?Непревазиђена либерализација и демократизација. Која ли награда чека лопове, не зна се. Још такав закон није усвојен.

  • BOLE

   Kod nasih rukovodioca i politicara bez mita nemos ni sopstvena prava da ostvaris pa kad moras da kupujes pravdu onda srbine kupuj izdravlje lekari te mozda i izlece, od gospodara samo jevtiku.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE