Koja ocena se dobija za rešenih 9 od 100 zadataka na kontrolnom?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koja ocena se dobija za rešenih 9 od 100 zadataka na kontrolnom?

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je tokom prošle godine država rešila devet od 100 administrativnih problema koji ometaju poslovanje, a koji su Vladi Srbije i nadležnim institucijama preporučeni za ukidanje u “Sivoj knjizi” NALED-a.

  Predstavnika NALED-a Ivan Radak rekao je da su neke od najznačajnijih usvojenih preporuka odnose na uvođenje automatske overe zdravstvenih knjižica, ukidanje dvostruke naplate takse za isti posao pred katastrom i pojednostavljenje pravila za ostvarivanje prava na naknadu porodilja.

  “Narodna banka Srbije je ukinula upotrebu pečata u platnim uslugama između banaka i kompanija, donet je Zakon o elektronskom poslovanju, koji predstavlja temelj za uvođenje novih E-servisa”, rekao je Radak agenciji Beta uoči predstavljanja 10. “Sive knjige” NALED-a koje je najavljeno za sutra.

  Koje su najvažnije preporuke

  Radak je rekao da se među najvažnijim preporukama, nalazi unapređenje postupka upisa u katastar, uspostavljanje jedinstvenog javnog registra svih taksi i naknada u Srbiji, kao i izjednačavanje cene komunalnih usluga u lokalnim samoupravama za građane i privredu.

  “Smatramo da je bitno i da se uvede elektronski sistem prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, da se uvede elektronski sistem za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi, ali i da se smanje porezi i doprinosi na zarade, a privredi omogući da poslovnu dokumentaciju čuva u elektronskom obliku”, rekao je Radak.

  Dodao je da je potrebno što pre oformiti i registe podataka kao što je adresni registar, kako bi se razmena informacija između institucija lakše obavljala.

  “Tokom deset godina, koliko se objavljuje ‘Siva kniga’ NALED-a, ukupno je bilo 190 pojedinačnih preporuka, od kojih je realizovano 89”, kazao je Radak navodeći da to znači da je u proseku rešavano devet preporuka godišnje.

  Naveo je i da je u novoj “Sivoj knjizi” već postojećim preporukama iz prethodnih godina, koje nisu rešene, dodato još 20 novih.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE