Kokan Mladenović ODUSTAO od festivala čiji je pokrovitelj VUČIĆ - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kokan Mladenović ODUSTAO od festivala čiji je pokrovitelj VUČIĆ

  Reditelj Kokan Mladenović odlučio je da otkaže rad na predstavi koja je trebalo da otvori festival “Teatar na raskršću”, koji je u žižu javnosti došao i zbog pokroviteljstva Aleksandra Vučića.

  Ističući da ne želi da ide protiv svog umetničkog integriteta i diskredituje sve što radi u pozorištu i javno govori, Mladenović kaže da je nedopustivo da ga bilo ko podvodi onome ko za njega predstavlja nekulturu Srbije i da je “okvir koji je nametnut Vučićevim pokroviteljstvom nedopustiv za sve koji koji se ozbiljno bave kulturom”.

  Nakon oštrih reči reditelja Igora Vuka Torbice i njegovog poziva producentima da odustanu od učešća na festivalu “Teatar na raskršću” čiji je pokrovitelj predsednik Srbije, to što se festival održava pod plaštom Vučića zasmetalo je i Mladenoviću.

  Mladenovićeve dve predstave najavljene su kao deo programa “Teatra na raskršću” – Sitničarnica kod srećne ruke, koju je premijerno niško Narodno pozorište trebalo da izvede na otvaranju manifestacije 11. marta, kao i Labudovo jezero – novo viđenje kojom Građanski mađarski teatar iz Temišvara učestvuje u takmičarskom delu.

  Od premijere se, kaže ovaj reditelj, defitinitivno odustalo.

  Zvanično sam otkazao svoj rad na predstavi Sitničarnica kod srećne ruke. Neće biti premijere i neće biti te predstave. Veoma mi je žao zbog toga, jer je festival odlično zamišljen i bio sam jako zadovoljan repertoarom. Odličan je posao urađen u selekciji, ali je onda usledio skandalozan postupak u finišu. Da se sve to stavi pod plašt Aleksandra Vučića je nemoguća misija, ističe Mladenović.

  Kaže da je nedopustivo da ga neko stavi u kontekst da makar i posredno podržava Vučića i sve što on predstavlja u Srbiji, a takođe smatra da država izdvaja mizerne iznose novca za kulturu.

  Damoklov mač sa imenom Vučića

  “Svako od nas se rukovodi nekim svojim osećanjem morala i teatra i ja protiv toga ne mogu. Ako preko toga pređem, onda je sve besmisleno. Pokušavamo da pravimo neka ozbiljna umetnička dela i da to budu neke važne stvati, nema potrebe da nas bilo ko podvodi nekome ko za mene predstavlja nekulturu Srbije”, ističe Mladenović.

  Napominje da se radovao što je bilo u planu da režira u rodnom gradu, ali da ipak ne može protiv svojih ubeđenja. “Prosto su okolnosti su takve da ne treba stavljati taj damoklov mač sa imenom Aleksandra Vučića iznad nečega što bi samo po sebi trebalo da bude veličanstveno i da predstavlja umetnost, a ne politiku. Crvena linija je podvučena i da ne postoji mogućnost da sa tim pokroviteljstvom Aleksandra Vučića bilo ko od nas uzme učešće na tom festivalu”, podvlači Mladenović.

  Da se odustalo od premijere predstave koju će režirati Mladenović potvrđuje i upravnik niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

  Kada je reč o Kokanovoj predstavi koju igra ansambl iz Temišvara, prema rečima upravnika niškog teatra ona je i dalje na programu. To sve ostaje. Saradnja festivala i mađarskog teatra iz Temišvara nema veze sa autorom, bio je kratak Milovanović.

  “Povukao” Vuk Torbica

  Podsećanja radi, nakon što je na najavi festivala upravnik niškog Narodnog pozorištu rekao da mu je velika čast što je predsednik Srbije pokrovitelj “Teatra na raskršću”, na to je reagovao reditelj Igor Vuk Torbica čija je predstava trebalo da se igra na ovoj manifestaciji.

  On je rekao da mu Vučićevo pokroviteljstvo izaziva sram i mučninu i pozvao producente da odustanu od igranja njegove predstave.

  Na njegove kritike reagovao je upravnik niškog teatra koji je rekao da nema nikakvih ograničenja na festivalu, kao i da je pokrovitelj institucija predsednika, a ne sam Vučić.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE