KOLAPS tržišta rada u Hrvatskoj: IZUZETAK medicinari i građevinci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KOLAPS tržišta rada u Hrvatskoj: IZUZETAK medicinari i građevinci

  Indeks slobodnih radnih mesta – OVI indeks – u maju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u aprilu, ali je nivo potražnje još uvek daleko ispod one pre pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

  Kako ističu u objavi na internet stranici EIZ, OVI indeks u maju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u aprilu zbog prekida ekonomskih aktivnosti usled pandemije koronavirusa.

  Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrednosti pre pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za prodavcima, konobarima i kuvarima pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na maj 2019. godine.

  “Slično kao i prošlog meseca, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog zemljotresa”, naglašavaju iz EIZ.

  Potkrepljuju to podacima da se u maju ove u odnosu na lanjski maj traži 57 posto više zidara i 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za lekarima i stomatolozima raste za 21 posto.

  Najveći pad beleži južni i severni Jadran, koji u maju 2020. u odnosu na isti mesec prošle godine padaju za 70 i 68 posto, zaključuje se u objavi EIZ.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE