KOLAPS zbog MANJKA kamiondžija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KOLAPS zbog MANJKA kamiondžija

  Nemačkoj nedostaje toliko vozača kamiona da bi uskoro police u supermarketima mogle da osvanu prazne, prenela je vest televizijska kuća ZDF.

  Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), nemačkim špedicijskim firmama nedostaje između 45 i 60 hiljada vozača, a njihov portparol upozorava da se ta branša zbog nedostatka radne snage “nalazi pred kolapsom”.

  Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plata i loših radnih uslova, što predstavnici špedicija sada obećavaju da poprave, a sada žele da privuku i žene. Trenutno je tek 1,7 odsto žena među svim kamiondžijama.

  Situacija proteklih godina je takva da godišnje u Nemačkoj u penzije odlazi oko 30.000 vozača kamiona, dok se zapošljava tek oko 15.000.

  Prema studiji Svetske banke, Nemačkoj će 2030. nedostajati 150.000 vozača kamiona.

  Nadležni obećavaju da će značajno poboljšati uslove rada i plate vozača kamiona. Moramo to zanimanje hitno da učinimo atraktivnijim, rekao je Dirk Engelhardt, član uprave nemačkog Saveza transporta robe (BGL).

  Navode kako će ubuduće vozači imati mnogo bolje opremljene kabine u kamionu, kao i toalete, da će svi dobijati tople obroke i da će moći da koriste više sanitarnih čvorova na svom putu.

  Prema ppodacima, vozači su u 2018. godini završili na 10. mestu na listi najmanje plaćenih poslova, sa godišnjom bruto platom od 28.436 evra.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE