Kolika PUKOTINA između bogatih i siromašnih u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kolika PUKOTINA između bogatih i siromašnih u Srbiji

  Petina stanovnika Srbije s najvećim prihodima ima, u proseku, 9,4 puta veće prihode od petine sa najmanjim prihodima, pokazuju podaci Evropske statističke službe.

  Ta razlika je manja u zemljama EU, gde su prihodi petine sa najvećim prihodima u proseku pet puta veći od prihoda petine sa najmanjim prihodima.

  Način distribucije prihoda i bogatstva u društvu određuje da li i u kojoj meri pojedinci imaju jednak pristup robi i uslugama proizvednim unutar nacionalne ekonomije.

  Jedna od mera distribucije prihoda je odnos ukupnih prihoda 20 odsto populacije s najvišim prihodima i 20 odsto sa najnižim prihodima (tzv. odnos kvintilnog prihoda).

  U 2017. je odnos kvintilnog prihoda u EU bio 5,1, objavio je Eurostat.

  U članicama EU najmanja nejednakost u prihodima registrovana je u Češkoj i Sloveniji – 3,4, a koeficijent ispod četiri imaju i Finska, Slovačka i Belgija.

  S druge strane, nejednakost je mnogo veća u Grčkoj, Letoniji, Rumuniji i Španiji – iznad šest, i u Litvaniji, iznad sedam, a najveća je u Bugarskoj, gde su prihodi petine na vrhu nešto više od osam puta veći od petine koja je po prihodima na dnu.

  Od zemalja van EU, navedeni su podaci za Severnu Makedoniju, Tursku i Norvešku.

  U Severnoj Makedoniji su prihodi onih iz kvintila na vrhu nešto više od šest puta veći od prihoda onih iz kvintila na dnu, u Turskoj gotovo devet, a u Norveškoj nepuna četiri puta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE