Koliko košta naša privatnost? Nemci bi je prodali za 8 USD, Amerikanci za upola manje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko košta naša privatnost? Nemci bi je prodali za 8 USD, Amerikanci za upola manje

  Korisnici Fejsbuka u Nemačkoj su se izjasnili da bi svoje podatke delili sa javnošću u zamenu za 8 dolara mesečno, dok bi američki korisnici tražili upola manje novca, 3,5 dolara, navodi se u studiji američkog Instituta za tehnološku politiku o vrednovanju privatnih podataka.

  Istraživanje su radili na državljanima šest zemalja, u SAD-u, Nemačkoj, Meksiku, Brazilu, Kolumbiji i Argentinini.

  Najviše su se vrednovale informacije poput bankovnog računa i biometrijskih podataka, posebno onih o otiscima prstiju. Najmanje vredni su podaci o lokaciji, pokazalo je istraživanje.

  Tehnološke platforme na kojima se dele lične informacije procenile su da će u proseku mesečno da plaćaju potrošačima 8,44 dolara za deljenje informacija o svom bankovnom računu, 7,56 za deljenje informacija o otiscima prstiju, 6,05 dolara za čitanje ličnih tekstova i 5,8 dolara za podizanje gotovine.

  S druge strane, ljudi su želeli da im se plati samo 1,82 dolara mesečno za deljenje podataka o lokaciji, dok za slanje tekstualnih poruka nisu uopšte tražili novac.

  Ipak, zbog velike zabrinutosti usled masovnog deljenja privatnih podataka, američki regulatori su odredili ogrome kazne Fejsbuku i Jutjubu zbog kršenja privatnosti.

  „Kvantifikacija vrednosti privatnosti je neophodna za sprovođenje bilo koje analize predloženih politika o privatnosti“, rekao je Skot Valsten, predsednik američkog Instituta za tehnološku politiku.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE