Koliko koučing u stvari pomaže razvoju kompanije? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko koučing u stvari pomaže razvoju kompanije?

  Uvesti novi program ili promeniti organizacionu kulturu u kompaniji nije lako

  Zapitajte se – kako koučing može da doprinese i mojoj kompaniji?

  Uvesti novi program ili promeniti organizacionu kulturu u kompaniji nije lako. Tu dolazi planiranje i implementacija projekta, monitoring razvoja zaposlenih, kao i projektovanje potencijalnih troškova i povrata na investiciju koja do sada nije rađena. Zbog toga ćemo vam objasniti povratni efekat koji će koučing imati na vaše zaposlene i organizaciju.

  Koučing podstiče produktivnost i efektivnost.

  Izuzetno je važno imati kouča u trenucima kada imate zaposlene koji preuzimaju nove ili liderske uloge u organizaciji. Koučevi su obučeni da rade sa klijentima kako bi ih inspirisali da ostvare pun profesionalni i lični potencijal, kao i da povećaju produktivnost i efektivnost. Pored kouč-klijent odnosa, fokus bi bio na učenju i jasnom definisanju narednih akcionih koraka. Prema ICF Global Coaching Client studijama 70% klijenata pokazuje pozitivan napredak u poslovnim performansama.

  Koučing može upravljati promenom koja omogućava rast kompanije.

  Profesionalni koučing je važan model za upravljanje promenama – uključujući i rast. Kouč će pomoći vašim zaposlenima da identifikuju trenutne potrebe, prilike i izazove, kao i da maksimiziraju svoj potencijal koji već poseduju.

  Privlačenje i zadržavanje talentovanih zaposlenih.

  Ukoliko imate problema sa fluktuacijom zaposlenih ili traženjem i privlačenjem mladih talenata, potrebno je da se pozicionirate kao organizacija koja investira u razvoj zaposlenih.

  Doprinosi odličnom funkcionisanju bez obzira na ekonomsku situaciju

  Koučing je veoma snažan alat u trenucima nesigurnosti – kompanije svih tipova i veličina su imale prilike da iskuse kako profesionalni koučing doprinosi povećanju poslovnog performansa, unapređenju kvaliteta proizvoda, većem zadržavanju zaposlenih, razvoju liderstva, većoj posvećenosti zaposlenih, smanjenju konflikata i unapređenju veština za građenje timova.

  Koučing može doprineti balansu između posla i privatnog života za vaše zaposlene 

  Zaposleni koji ima priliku da živi izbalansiranim životom je najzadovoljniji. Kada je zadovoljan samim tim je i produktivniji. Kouč može raditi sa vašim zaposlenima na tome da otkriju, identifikuju i usklade ono šta žele da postignu, uključujući i balans između poslovnog i privatnog života. Prema istraživanjima ICF Global Client studiji 67% trenera je videlo napredak u balansu između posla i privatnog života.

  Koučing može pomoći vašim zaposlenima da napreduju

  Sve kompanije koje zaposle kouča su zadovoljne rezultatima njegovog rada. ICF Global Client studije su otkrile da su 99% klijenata bili zadovoljni ili vrlo zadovoljni rezultatima i iskustvu u radu sa koučem. Isto tako da bi i 96%  njih ponovilo proces treninga.

  Za kraj: da li interni ili eksterni kouč treba da bude sertifikovan?

  Verovatno je ovo jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju koučing. Na tržištu se pojavljuje sve više i više koučeva, ali dobro obratite pažnju kada ih angažujete. Mnogo je bitno da je osoba prošla kvalitetan trening koji je akreditovan od strane Međunarodne federacije koučeva (ICF). To je najveća svetska koučing organizacija koja postavlja niz rigoroznih standarda koji se moraju ispuniti da bi jedan trening/program bio akreditovan. Svi programi koji su akreditovani od strane ICF-a, predstavljaju najkvalitetnije koučing edukacije koje se mogu ponuditi osobama koje žele da se bave ovim poslom. U internacionalnim kompanijama od koučeva se zahteva da su sertifikovani da bi radili na koučing projektima, a najbolje rezultate su donosili ICF sertifkovani koučevi.

  atria1

  Videli ste šta koučing može da uradi za vašu kompaniju. Predstavićemo vam i poslednju činjenicu. Kao što smo rekli, koučing nudi veliki povraćaj investicija kompanijama (ROI). ICF Global Client studije su otkrile da je 86% kompanija povratilo najmanje onliko koliko su uložile u pomenute aktivnosti. Od 86%, 28 je imalo ROI od 10 do 49 puta veći od investicije, dok je 19% imalo 50 puta veći ROI od investicije.

  VRHUNSKI PROGRAMI I KONSULTANTI

  Kao što smo istakli, veoma je bitno da treninzi koje pohađaju koučevi budu akreditovani od strane Međunarodne federacije koučeva (ICF) i drugih svetskih asocijacija. U našem regionu, takve treninge možete pronaći u kompaniji Atria Group, čiji je tim doneo vrhunske programe i konsultante kroz partnerstva sa vodećim internacionalnim kompanijama za razvoj i procenu zaposlenih. Neki od treninga koji su akreditovani od strane ICF-a, a koji su namenjeni koučevima su “Umetnost i nauka koučinga” i “PCM Kouč”. Savetujemo vam da detaljnije pogledate njihov sajt na www.atria.rs.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Atria Consulting

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE