Koliko ulažemo u prosvetu? - misterija i za ministra Šarčevića

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko ulažemo u prosvetu? – misterija i za ministra Šarčevića

  Dileme oko toga da Srbija treba više da ulaže u prosvetu i nauku nema. Ali kako odrediti koliko nam je potrebno, ako ni sam ministar nije dokučio koliko novca sa svih strana ulazi u njegov sektor?

  Kada je, na primer, kultura u pitanju saznali smo da je minimum za ulaganje u kulturu 1 odsto ukupnog budžeta, a kako kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, taj “jedan odsto” dostićićemo za “jedno tri – četiri godine“.  A kakva je situacija kada je prosveta u pitanju?

  Ministra Mladena Šarčevića pitali smo može li da nam precizira koliko Srbija ulaže u prosvetu i postoje li procene minimuma koji bi bio dovoljan da se oseti boljitak?

  “Ako ste primetili, nama je budžet u 2017. bio 1,4 milijarde evra, sada je 1,9 (i nešto). Znači, veći je za pola milijarde. Ima tu deo za plate, ima tu deo za digitalizaciju, ali je svakako veći. Zavisi od ekonomske moći zemlje”, kazao je ministar.

  Uz odgovor, ministar i samom sebi postavlja pitanje, kako izmeriti sve što od budžeta i ulaganja ulazi u prosvetu, koju matematiku primeniti? Konstatuje da preciznu cifru nije moguće odrediti na osnovu onoga što se kao budžet usvoji u Skupštini na kraju godine, jer je to samo deo novca.

  “Gde su tu krediti? I mnogo bogatije države uzimaju kredite”, kazao je ministar i obećao da će pokušati da “jednog dana sazna koliko to para sa svih strana uđe.”

  Ministar ne spori da u prosvetu i nauku treba ulagati više. Ukazuje da se na tome radi, a kao dokaz pominje i najavljena povećanja plata u tom sektoru.

  Pitali smo ministra i da li novac u prosveti “curi”? Sudeći po odgovoru, namerava i da se time pozabavi.

  “Ako govorimo o tome da novac u prosveti curi, moja uloga kao organizatora celog sistema je da to zaustavim, da ga bolje organizujem”, zaključio je Šarčević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: B,M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE