Komisija za posledice NATO bombardovanja: Sve više dece sa malignitetima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komisija za posledice NATO bombardovanja: Sve više dece sa malignitetima

  Prvi preleminarni rezultati iz naučno-medicinske studije o učestalosti malignih oboljenja kod dece od jedne do 18 godina pokazuju porast učestalosti tih bolesti, naročito malignih bolesti krvi kod dece od pete do devete godine, izjavio je predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić.

  Laketić je za “Politiku” rekao da je studija urađena na osnovu istraživanja u saradnji s Institutom “Milan Jovanović Batut”, da nije završena i da su to prvi rezultati, koji su u decembru dostavljeni svim poslanicima radi njihovog informisanja.

  On je rekao da se može konstatovati da je “neki otrov delovao na tu decu, a budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako je pretpostaviti šta je to”.

  Studija se, pre svega, bavi istraživanjem učestalosti malignih tumora, takozvanih ektodermalnih tumora kod dece od jedne do pet godina, zatim učestalosti malignih bolesti krvi kod dece od pet do devet godina i učestalosti tumora mozga kod dece od devet do 18 godina, naveo je Laketić.

  “Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega. Tokom bombardovanja oslobođeni su piraleni iz trafostanica, koji su možda najsnažniji kancerogen, benzemi, pa razni otrovi zbog bombardovanja fabrika boja i lakova, rafinerija”, rekao je Laketić.

  Dodao je da se o preliminarnom izveštaju neće raspravljati i da je studija prosleđena svim poslanicima da se upoznaju sa radom Komisije i prvim rezulatima.

  “Sve sugestije narodnih poslanika i javnosti ja sam spreman da ispoštujem”, rekao je Laketić i dodao da ga, nažalost, još niko od poslanika nije zvao, ali da očekuje da će ga zvati i dati neke sugestije.

  Izvor: Politika/agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Baki 55

   To što njegova vlada dozvoljava da se uvozi đubre od hrane npr. MSM (mehanički separatisano meso) koje je na zapadu zabranjeno stavljati u hranu za kućne ljubimce a kod nas preovlađuje u mesnim proizvodima, nije bitno? Što se toleriše ispuštanje otpadnih voda u vodotokove, nije bitno? Što udišemo najzagađenji vazduh jer filteri su za sekaperse sa zapada, nije bitno? Doktore, pu na tvoju diplomu!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE