Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Kompanija iz Kruševca BESPLATNO preuzela opasan otpad iz Makedonije”

Nedavno je ekološka organizacija „Zelena patrola“ skrenula pažnju na pisanje medija u Severnoj Makedoniji o besplatnom preuzimanju velike količine opasnog otpada i eksplozivnih predmeta prošle godine iz Skoplja od strane kompanije „Тrayal korporacija AD Kruševac“ u Srbiju.

Milica Alavanja iz Vojvođanske zelene inicijative kaže da nadležni moraju da provere tu informaciju, pogotovo zbog činjenice da pomenuta kompanija nema dozvolu za transport i skladištenje tog otpada.

“Mi za ovaj problem ne bismo saznali da nam ekološki aktivisti iz Makedonije nisu javili za to, mi ne pratimo makedonske portale. Mi smo kontaktirali Ministarstvo zaštite životne sredine i oni su nam rekli da ta kompanija iz Srbije nema dozvolu za transport i skladištenje ekološkog otpada”, rekla je autorka emisije “Zelena patrola” Milica Alavanja za TV N1.

Dodaje da se ne zna gde se trenutno nalazi taj otpad, ali se zna da je u pitanju raketni, eksplozivni otpad, i da sve o tome znaju samo iz makedonskih medija.

“Nas brine kako je taj otpad prešao granicu ako ta kompanija nema dozvolu za prevoz i tretman opasnog otpada. Vi znate kao građani kakve su kontrole na granicama, da ne možete da prenesete više od jednog kilograma hrane, a kako je moguće prevesti tolike količine otpada bez da neko o tome nešto zna. Činjenica da je Makedoniji taj otpad predstavljao veliki problem, govori o tome da je reč o veoma opasnom otpadu”, naglasila je.

Nadležni ne znaju ništa o tome

Na pitanje da li su dobili informaciju od ministarstva da će istražiti taj slučaj, Alavanja kaže da je na nadležnima da ispitaju o čemu se radi.

“Iz ministarstva su nam odgovorili da ne znaju ništa na tome. Intrigira i to da je kompanija iz Srbije, prema informacijama iz Makedonije, potpuno besplatno preuzela taj otpad. Kako je to moguće da se nekom to isplati”, upitala je.

Moguće je, dodaje, da će taj otpad biti korišćen kao sirovina.

“Mi smo videli da se ova kompanija bavi proizvodnjom eksplozivnih sredstava, pa možda koriste kao sirovinu, ali ako je reč o opasnom otpadu, nadležno ministarstvo je, smatramo, trebalo da bude obavešteno o tome”, kaže.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE