Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kompanija Lafarge obeležila 180. godišnjicu izložbom u Muzeju nauke i tehnike

Povodom jubileja Lafarge BFC, zajedno sa Muzejom nauke i tehnike, priređuje izložbu na kojoj je predstavljen istorijat fabrike, podržan bogatim arhivskim materijalom, uz osvrt na različite društveno-političke i ekonomske prilike u kojima je fabrika poslovala tokom proteklih 180 godina.

Izložba “180 godina Lafarge Beočinske fabrike cementa” svečano je otvorena 3. septembra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, u galeriji Aleksandar Despić, a postavka je dostupna javnosti do 16. septembra.

Istorija fabrike, duga bezmalo dva veka, seže u začetke industrijalizacije na našim prostorima – fabrika u Beočinu važi za najstariju cementaru u jugoistočnoj Evropi i najstariju fabriku u Srbiji koja kontinuirano posluje, te predstavlja veoma značajan primer industrijskog nasleđa naše zemlje, čijim se izučavanjem, između ostalog, bavi Muzej nauke i tehnike. Na izložbi je prikazan istorijat fabrike, njen razvoj, ali i kontinuirana veza cementare i  lokalne zajednice kao i njeno poslovanje nakon 2002. godine kada je fabriku preuzela francuska kompanija Lafarge, čijim je ulaganjima modernizovana proizvodnja, uz posebno zalaganje za očuvanje životne sredine.

Kao prateći program izložbe, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovane su radionice za decu mlađeg školskog uzrasta sa ciljem da se najmlađima predstavi sam proces proizvodnje cementa uz osvrt na neophodnost brige o zaštiti životne sredine, a koristeći pri tom način i sredstva primerena dečjem uzrastu, odnosno edukativnu muzeološku postavku i nagradni kviz znanja.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE