Komšije ispunile sve uslove, čekaju samo ZELENO SVETLO za evro

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije ispunile sve uslove, čekaju samo ZELENO SVETLO za evro

  Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odlaganja ulaska Hrvatske u kursni mehanizam ERM2, agencija “Fitch” sada ipak veruje da će se proces uvođenja evra odvijati po planu, uprkos potresima koje je izazvala koronakriza.

  U poslednjem izveštaju o stanju hrvatske ekonomije, agencija iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i uniji banaka. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromesečju, tokom leta, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM2, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora da provede najmanje dve i po godine, piše Jutarnji.hr.

  Hrvatska obavila “domaći zadatak”

  Što se Hrvatske tiče, ona je obavila domaći zadatak: Vlada te zemlje je pre mesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mera, a ovih dana je i Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila da je pet banaka uspešno prošlo test kontrole kvaliteta svoje imovine, koju je sprovodila Evropska centralna banka (ECB).

  Sudeći po izjavama hrvatskih čelnika, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mera, a ECB bi trebalo da upozna zemlje članice evrozone sa rezultatima procene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

  Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahteva za ulazak u ERM2 i uspostavljanje bliske saradnje između Hrvatske narodne banke i Evropske centralne banke. Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, taj proces bi trebalo da bude i završen narednih meseci.

  Kada Hrvatska uđe u ERM2, to prvo znači određivanje kursa, po kojem će se u budućnosti baviti zamena domaće valute za evro, kao i raspon dozvoljenih fluktuacija oko središnjeg pariteta.

  Raspon fluktuacija ne sme biti veći od plus-minus 15 odsto. U proteklih 20 godina, kuna je fluktuirala plus-minus pet odsto oko proseka od 7,42 kune za evro, pa se očekuje da će i središnji paritet zamene biti utvrđen približno oko tog tržišnog nivoa kursa.

  Ako Hrvatska zaista ostvari prvi korak na putu ka evru, novo pitanje koje se otvara je koliko će ostati u kursnom mehanizmu i kada će evro zaista ući u svakodnevnu upotrebu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da to razdoblje može varirati od dve i po godine, koliko je trebalo Sloveniji, do 11 godina, koliko je u kursnom mehanizmu provela Litvanija, od 2004. do 2015. godine.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE