Kon: Beograd potencijalna EPIDEMIOLOŠKA BOMBA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kon: Beograd potencijalna EPIDEMIOLOŠKA BOMBA

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Beograd “potencijalna epidemiološka bomba” jer je samo 13. jula od nešto više od 900 sumnjivih slučajeva u glavnom gradu, čak 301 ili 32 odsto bilo pozitivnih.

  Kon je kazao da poslednji podaci za celu Srbiju “možda” pokazuju da se došlo do nekog zaravnjenja epidemiološke krive, ali je i dodao da to u Beogradu nije slučaj.

  “Imamo pogoršanje situacije u Beogradu pa se 13. jula javile 4.233 osobe sa simptomima vezanim za respiratorne infekcije, 2.863 su pregledane, nešto više od 900 je bilo sumnjivih a pozitivan 301 ili 32 odsto. Jasno je onda zašto je Beograd žarište”, kazao je Kon za tv B92.

  Prema njegovim rečima, virus je sada toliko prisutan da “za svakog kog vidimo možemo da pomislimo da je bio u kontaktu sa zaraženim”.

  “Barijere preventivne medicine su probijene i virus je ušao u narod, posebno u Beogradu. Svako oko nas može biti potencijalno zaražen, nošenjem maski ćemo pomoći i sebi i zdravstvenim radnicima”, kazao je epidemiolog.

  Uvođenjem obaveznog nošenja maski sigurno će biti smanjeno prenošenje virusa, ali kako je rekao Kon, ostaje pitanje kojom brzinom će to biti postignutio.

  “Nošenjem maski zamenjujemo zabranu kretanja. Stavljanje maske svima u zatvorenom prostoru seče mogućnost prenošenja, na otvorenom se preporučuje rekao bih: snažno, starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, i obavezno pri čekanju u redu gde nema distance od 1,5 metara”, rekao je Kon.

  Dodao je da je neophodno shvatiti da će borba s epidemijom biti dugotrajna.

  “Kad se skinulo vanredno stanje, došlo je do shvatanja da je sve gotovo. To je jedna velika greška, i nekih od aktera iz same vlasti i iz opozicije. Nema nikog ko se baš proslavio sa shvatanjem tih mera, a to se onda prelilo na ponašanje građana”, ocenio je Kon.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife_ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE