Konačno se setili da zaštite SVE RADNIKE od koronavirusa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konačno se setili da zaštite SVE RADNIKE od koronavirusa

  Ministarstvo za rad i zapošljavanje pripremilo je predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

  To je za RTS potvrdila v. d. direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavanje Martina Furtula.

  Furtula je rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

  “Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti”, kazala je Furtula.

  Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac organizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru, ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih, obavezno koriste zaštitne maske.

  “Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi”, istakla je Furtula.

  Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

  “U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih”, dodala je Furtula.

  Ističe da su uredbom propisane kazne, za poslodavce od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara.

  “Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada”, zaključila je Furtula.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Душица Гавриловић

   Pre ukidanja vanrednog stanja, trebalo je najpre uvesti uredbu o propisanim merama zastite radnika. Kasno Marko na Kosovo stize. Koliko ce drzavu kostati ova greska, videcemo.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE