Konferencija "Let's talk about real estate": Beograd postaje centar regiona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konferencija “Let’s talk about real estate”: Beograd postaje centar regiona

  Konferencija „Let’s talk about real estate“ u organizaciji vodeće konsultantske kuće za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe, okupila je juče u hotelu Crowne Plaza najistaknutije domaće i internacionalne investitore sumirajući rezultate iz 2018. godine.

  Prethodnih dvanaest meseci doneli su pozitivne promene na tržištu nekretnina, a opšti zaključak je da Srbija postaje sve interesantnija lokacija za investiranje u svim segmentima.

  Broj gradilišta u Beogradu najbolje svedoči o realizaciji najavljenih projekata, a slična situacija očekuje se i u narednim godinama. Segment poslovnog prostora je zabeležio izuzetnu tražnju u ovoj godini, koja po prvi put premašuje nivo od 100.000 kvadrata izdatog poslovnog prostora.

  Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu pala je na nivo koji može da se meri sa daleko razvijenijim evropskim investicionim destinacijama, a do 2020. godine Beograd će dobiti milioniti kvadrat novoizgrađenog kancelarijskog prostora.

  Iako je i dalje glavna poslovna zona na Novom Beogradu, sa izgradnjom poslovnih zgrada A klase u centru grada, poput moderne poslovne zgrade Business Garden, očekuje se da će se težište prebaciti i na stari deo srpske prestonice. U naredne dve godine i segment maloprodajnog prostora doživeće ozbiljnu ekspanziju, budući da su u izgradnji tri nova tržna centra, čijom će izgradnjom ukupna ponuda dostići nivo od oko 500.000 metara kvadratnih prostora, omogućavajući širenje već prisutnih i dolazak novih brendova na naše tršište.

  U oblasti stanogradnje i dalje je dominantna tri puta veća tražnja od nove ponude, odnosno broja izgrađenih stanova, a CBS International je tokom protekle tri godine realizovao više od 100 miliona evra neto vrednosti prodatih stanova. Indikativno je da najprodavaniji projekti ključnih internacionalnih i lokalnih investitora ulažu značajno vreme u fazu planiranja i razvoja projekata, formirajući savršen proizvod u skladu sa potrebama specifične ciljne grupe za određene lokacije, čime se osigurava da projekat ima stvarnu tražnju i lakšu prodaju.

  Za očekivati je i da u narednim godinama industrijsko tržište naše zemlje postane značajnije za ulaganje. Mnoge poznate međunarodne kompanije zainteresovane su za ulaganje u Srbiju, bilo da je reč o širenju postojećih proizvodnih kapaciteta ili o investiranju u potpuno nove.

  Nivoi prinosa koje se ostvaruju kupovinom investicionih nekretnina su veći u odnosu na prinose u zemljama u regionu, a naročito u odnosu na glavna tržišta ovog dela Evrope poput Poljske i Češke, što zajedno sa sveukupnom političkom stabilnošću i ekonomskim napretkom zemlje čini osnovni razlog njihovog interesovanja za srpsko tržište.

  S obzirom da naše tržište zaostaje za gradovima u regionu, prilike za ulaganje postoje u svim segmentima, tako da se očekuje nastavak pozitivnog trenda na tržištu nekretnina, zajednički je zaključak stručnjaka iz CBS International.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE