Kopač: Nisu ispunjeni svi uslovi oko Turskog toka - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Kopač: Nisu ispunjeni svi uslovi oko Turskog toka

  Agencija za energetiku Srbije (AERS) nije ispunila sve uslove, predviđene evropskom regulativom za gradnju gasovoda Turski tok, koji su sugerisani u Mišljenju Energetske zajednice, rekao je za agenciju Beta direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

  On je na pitanje da li je Energetska zajednica zadovoljna Odlukom o izuzeću magistralnog gasovoda iz Trećeg eneregetskog paketa, koju je AERS doneo nakon dobijenog Mišljenja tog evropskog regulatornog tela, rekao da je AERS u konačnoj Odluci izmenio neke prvobitne uslove, ali da nisu svi ispunjeni, a naročito deo koji se odnosio na poboljašanje konkurencije (liquidity mere).

  “Smatramo da se odlukom, takvom kakva je ispala, zapravo krši Treći paket i njen član o izuzeću nove infrastrukture. Sekretarijat Energetske zajednice je u svom Mišljenju bio vrlo određen da takva Odluka ne doprinosi razvoju konkurencije na tržištu prirodnog gasa u Srbiji, osim ako se ne uvaže svi uslovi koji se nalaze u Mišljenju”, pojasnio je Kopač.

  Savet AERS je pre tri dana odobrio na 20 godina investitoru gasovoda, rusko-srpskom preduzeću Gastrans, zahtev za izuzeće pristupa treće strane budućem gasovodu, ali ne sasvim, pošto je predvideo da manji deo kapaciteta, zavisno od tačke pristupa cevovodu, ponudi i drugim zainteresovanim stranama sa najboljom ponudom, ali u procentima manjim nego što je predložila Energetska zajednica.

  AERS je na zahtev o izuzeću od Trećeg energetskog paketa koji predviđa da ne može biti isti vlasnik gasa i gasovoda i koji je utkan i u srpski Zakon o energetici, zatražio Mišljenje Energetske zajednice i 1. februara dobio odgovor u kome se predlaže da pristup gasovodu imaju i drugi vlasnici gasa i distributeri.

  Zahtev za izuzeće gasovoda kroz Srbiju obrazlagan je i činjenicom da je od evropskih pravila konkurencije izuzet i transjadranski gasovod TAP.

  Na pitanje koje su moguće posledice zbog toga što AERS u potpunosti nije uvažio mišljenje Energetske zajednice, a Gastrans odluči da gradi Turski tok kroz Srbiju, Kopač je rekao da “produžetak Turskog toka kroz Srbiju ima šansu da bude prihvaćen i legitimisan kao projekat samo ako je odluka o izuzeću o njegovoj izgradnji pravno besprekorno čista”.

  “Mi smo pružili ruku tom projektu i formirali uslove koji moraju biti ispunjeni, inače je naše mišljenje negativno. Ti uslovi nisu bili laki, ali ni beskrajno teški”, istakao je Kopač i dodao da će “sada taj projekat imati problem legimiteta što će dati krila svima koji ga osporavaju”.

  “Nepoštovanje Trećeg paketa je veliki problem i za EU. Nažalost odluka AERS je konačna i nije bila konsultovana s nama, ali to je sad važeće za veoma dugo razdoblje. Nije dobro ni za projekat, ni za Srbiju”, rekao je Kopač.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE