Korak bliže projektu "Jadar"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korak bliže projektu “Jadar”

   Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i borata “Jadar” u blizini Loznice.

  Kako je saopšteno, projekat u koji je je britansko-australijski konzorcijum Rio Tinto do sada investirao oko 90 miliona dolara, mogao bi da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je potpisao Memorandum u ime Vlade Srbije, rekao je da će taj projekat učiniti Srbiju “ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora”.

  “Potpisivanje Memoranduma će ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije”, istakao je Antić i dodao da će razvoj projekta “Jadar” dati zamajac rastu srpske ekonomije.

  Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, koja je rekla je da će ta projekat uticati na razvoj Loznice i celog regiona i da je pokretanje proizvodnje planirano 2023. godine što “potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”.

  “Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu”, istakla je Brnabić. Dodala je da taj projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine.

  Izvršni direktor kompanije Rio Tinto so, uranijum i borati, Sajmon Trot rekao je da “Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu projekta kroz sve faze, čime se Srbija i Rio Tinto dovode korak bliže cilju da postanu vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou”.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE