Koronu OSETILA polovina Srbije - finansijski

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronu OSETILA polovina Srbije – finansijski

  Dok se 40 odsto građana Srbije izjasnilo da im u situaciji krize izazvane pandemijom koronavirusa nije potrebna nikakva pomoć, više od polovine, čak 55 odsto ispitanika, izrazilo je potrebu za finansijskom pomoći, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

  Polovina radno sposobnog stanovništva starijeg od 16 godina, izuzev učenika i penzionera koji ne rade, bilo na neki način pogođeno širenjem koronavirusa, pokazalo je istraživanje koje je krajem aprila sprovela internacionalna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja MASMI.

  Dok je 29 odsto posao obavljalo od kuće, 12 procenata je bilo na plaćenom, a šest odsto na neplaćenom odsustvu, dok je četiri procenta ispitanih građana izgubilo posao. Tek 29 odsto građana je posao i dalje obavljalo pod istim ili sličnim uslovima.

  Kada je u pitanju finansijska pomoć, 17 odsto građana je izrazilo potrebu odlaganja otplate kredita dok se situacija ne normalizuje.

  Koliko su građani Srbije finansijski osetljivi u ovom periodu, vidi se po tome što se generalno ne bi odrekli dela svoje plate kako firma ne bi prestala sa radom.

  Samo 1 od 10 je naveo da bi iz ovog razloga pristao na smanjenje plate, a slično je i sa odricanjem od plate zarad čuvanja posla manje kvalifikovanih radnika u firmi.

  Dok je za 52 odsto građana situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa i vanrednim stanjem bila komplikovana, ali podnošljiva, svaki četvrti građanin ocenio je da se situacija nije previše zakomplikovala i da će se život uskoro vratiti u normalu.

  Ipak, svaki peti građanin doživljavao je situaciju kao veoma tešku.

  Tako je situacija pandemije bila okidač za zabrinutost, ali ne i paniku kod 53 odsto građana, pri čemu se najveći broj njih, oko 38 procenata, plašio za svoje i zdravlje i dobrobit svoje porodice.

  Za 16 odsto njih, međutim, uobičajeni način života više ne postoji, pa je 13 odsto građana izjavilo da pati od pojačane nervoze, čak sedam odsto da ima napade panike, a isti broj da nema nade u bolje sutra.

  Da posle ovoga svet neće biti isti pretpostavlja 40 odsto građana.

  U istraživanju je učestvovalo nešto manje od 900 ispitanika.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE