Korona se budi: U S. Makedoniji NAJVIŠE umrlih, CG krivi srpski derbi za obolele

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona se budi: U S. Makedoniji NAJVIŠE umrlih, CG krivi srpski derbi za obolele

  U Srbiji je u sredu broj novozaraženih koronavirusom skočio skoro na 100, a povećan broj obolelih beleži se i u svim zemljama regiona.

  U Severnoj Makedoniji je tako juće zabeležen najveći broj preminulih od koronavirusa od početka epidemije.

  U jednom danu je preminulo devet osoba, a registrovana su 193 nova slučaja te zaraze što je drugi po redu najveći broj zaraženih od kada je epidemija počela, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

  U Crnoj Gori  je pre tri dana registrovan novi slučaj zaraze nakon 42 dana bez obolelih. U sredu je zabeleženo sedam novoobolelih, a ukupan broj zaraženih je sada devet, prenosi RTCG.

  Podsetimo, ova država je proglasila kraj epidemije 2. juna nakon što 28 dana nije bilo slučajeva koronavirusa.

  Direktor KC CVG za skok zaraženih krivi derbi Zvezda-Partizan

  Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković izjavio je da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrovani slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori uvezeni i dodao da očekuje da će broj zaraženih sledećih dana biti još veći. Prema njegovim rečima, za ovakvu situaciju je kriv odlazak crnogorskih državljana na fudbalski derbi Partizan-Zvezda koji je igran u Beogradu.

  Eraković je kazao da je, ukoliko se u obzir uzme neodgovorno ponašanje građana, sasvim očekivano to što se virus ponovo pojavio u Crnoj Gori.

  “Sigurno da je bilo očekivano da ćemo dobiti virus, da će se importovati novi slučajevi. Da li smo očekivali u ovom broju i na ovaj način pa, ako posmatramo ponašanje određenih neodgovornih pojedinaca i grupa, onda je možda ovo bilo očekivano. Koliko će ih još biti, sigurno još veći broj u narednih danima”, rekao je Eraković.

  On je rekao da je Crna Gora odgovorno pristupila zaštiti zdravlja svojih gradjana, zbog čega i nije dozvoljeno otvoranje granica sa Srbijom. Dodao je da je jasno da je odlazak crnogorskih građana na fudbalski derbi Partizan-Zvezda koji je igran u Beogradu doveo do ove situacije.

  “U Italiji je sve nastupilo posle utakmice u Milanu, ali sva je sreća što je virus u ovom trenutku manjeg potencijala”, rekao je Eraković.

  Govoreći o broju onih koji su se vratili u Crnu Goru posle utakmice, Eraković je ocenio da je stvar nadležnih organa da ispitaju ko je bio, kako i na koji način.

  “Svako od njih da je regularno došao u Crnu Goru morao bi biti u karantinu ili samoizolaciji. Prema tome, to pokazuje da država ima odgovoran odnos i ne dozvoljava da neko ko može da naruši zdravlje svih nas može da slobodno šeta ili ulazi u Crnu Goru. Ako su informacije tačne, da je određeni broj naših građana boravio u Srbiji… Imam veliki broj nezvaničnih informacija koje to potvrđuju. Ovo govori koliko nam je potrebna lična odgovornost”, rekao je Eraković.

  Veruje, kaže, da ne postoji nijedan ozbiljan epidemiolog koji je dao saglasnost za organizovanje masovnih okupljanja, a naročito utakmica”. “Jasno je da struka tu ne igra glavnu ulogu”, dodao je on.

  “Nećemo se posebno baviti Srbijom. Jasno je kolika je opasnost od importovanja virusa, ne samo od Srbije, nego i od drugih država iz okruženja. I na Kosovu se situacija usložnjava. Moramo odgovoran stav imati i prema njima”, rekao je Eraković.

  On je rekao da je njegov lični stav da bi, već koliko je danas, svi morali koristiti maske u zatvorenim prostrijama, jer je situacija takva da ne znamo koliko se importovani virus proširio.

  Novi zaraženi i u Sloveniji 

  Prema poslednjim podacima, četvoro novozaraženih registrovano je i u Sloveniji. Ova zemlja je prva u Evropi koja je proglasila kraj epidemije.

  Zabeleženi porast novozaraženih najveći je od 5. juna, prenela je agencija STA.

  Slična situacija je i u Bosni i Hercegovini. Prema jučerašnjim podacima, novoobolelih u Republici Srpskoj je 32, a u FBiH potvrđeno 24 slučajeva.

  Kako je preneo Hrvatski zavod za javno zdravlje, u jučerašnjem preseku stanja otkriveno je još tri slučajeva koronavirusa, pa tako sada ukupno 2.258 slučajeva zaraze u toj zemlji.

  Da podsetimo, u Srbiji je juče zabeleženo 96 novih slučajeva, a broj zaraženih u poslednjih par dana ne opada. Ukupno je do 15 časova 17. juna 2020. godine registrovano 12.522 potvrđena slučaja COVID 19. Jedna osoba je juče preminula, pa je sada ukupan broj preminulih 257. Stopa smrtnosti je 2,05 odsto.

  Izvor: BIZlife/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE