KORONAKRIZA: U SAD još 3 miliona otkaza, Uber otpušta 14% zaposlenih - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KORONAKRIZA: U SAD još 3 miliona otkaza, Uber otpušta 14% zaposlenih

  Američka kompanija za usluge prevoza Uber otpustiće 3.700 radnika koji rade puno radno vreme, zbog uticaja pandemije koronavirusa na poslovanje.

  U saopštenju američkoj Komisiji za vrednosne papire i berze (SEC), Uber navodi da planira “smanjiti operativne troškove u sklopu odgovora na ekonomske izazove i neizvesnost koji proizlaze iz pandemije COVID-19 i njenog uticaja na poslovanje firme”.

  Kompanija namerava da otpušta radnike u kadrovskoj i službi za korisničku podršku “zbog manjeg broja putovanja u sektoru prevoza i važeće odluke o zamrzavanju zapošljavanja”.

  Najavljeni otkazi zahvatiće oko 14 posto od ukupno 26.900 Uberovih radnika, prema podacima iz godišnjeg izveštaja o poslovanju.

  Kompanija procenjuje da će zbog planiranih otkaza imati troškove od oko 20 miliona dolara vezano za otpremine i druge vrste naknada.

  Izvršni direktor Dara Khoroswashahi odrekao se osnovne plate za ostatak godine, stoji u saopštenju.

  “Koronakriza” je snažno pogodila Uber zbog obustave putovanja u sklopu mera suzbijanja zaraze.

  33 miliona Amerikanaca bez posla i raste

  Više od tri miliona Amerikanaca podnelo je prošle nedelje zahteve za isplatu naknada za nezaposlene, pokazuju najnoviji podaci američke vlade.

  U prošloj nedelji je približno 3,17 miliona građana podnelo zahteve za isplatu naknade, pokazali su sezonski prilagođeni podaci američkog ministarstva rada.

  Najnovije brojke navode na zaključak da je talas otpuštanja zahvatio i druge segmente privrede, pored onih baziranih na direktnom kontaktu s potrošačima.

  Broj zahteva smanjen je tako peti tjedan zaredom. U nedelji ranije, prema revidiranom podatku ministarstva, zabeleženo je gotovo 3,85 miliona zahtjeva.

  “Broj nezaposlenih trebalo bi da nastavi sa rastom, čak i uz polagano ponovno pokretanje privredne aktivnosti, budući da sada zaposlene otpuštaju i lokalne vlasti i kompanije, nakon što njihovi pokušaji da održe postojeće stanje nisu urodili plodom”, rekao je Džoel Narof, glavni ekonomist u Naroff Economicsu.

  Od sredine marta ukupno je približno 33 milijuna Amerikanaca zatražilo isplatu naknade za nezaposlene.

  Najnoviji podaci podupiru mišljenje ekonomista da će se SAD dugo oporavljati od posledica mera karantina, uvedenih sa ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa i gotovo su potpuno paralizovale privredu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE