Koronakriza u SAD: Posao izgubilo 83 hiljade kamiondžija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronakriza u SAD: Posao izgubilo 83 hiljade kamiondžija

  Pandemija koronavirusa uzela je danak američkom tržištu rada, gde su milioni radnika ostali bez posla. Koliki je udar na nezaposlenost govori podatak da je tokom aprila posao izgubilo više od 83 hiljade vozača kamiona.

  Od početka pojave virusa COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 36 miliona radnika je izgubilo posao, od čega 20 miliona samo u aprilu.

  Među njima je i više od 83.300 vozača, što je najveći broj otkaza kamiondžijama u jednom mesecu.

  Aprilski otkazi “poništili” su celokupan rast zapošljavanja vozača kamiona tokom poslednjih pet i po godina, vrativši broj zaposlenih na onaj iz novembra 2014.

  Dok su se vozači smatrali “neophodnim” radnicima tokom pandemije koronavirusa, teretni transport je ipak zabeležio ogroman pad.

  Skoro tri četvrtine tereta u SAD preveze se kamionima, ali veliki deo privrede, pre svega u proizvodnji je u stanju mirovanja, što je prouzrokovalo da kamioni ostanu parkirani, a vozači bez posla.

  Usled masovnog zatvaranja zbog virusa, kamionski prevoz je došao na “vrh teretne litice”, a prema zvaničnim podacima, prevoz robe je na najnižem nivou još od 2009. godine, konstatuje Politiko.

  Američka privreda je samo u aprilu izgubila 20,5 miliona radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je skočila na 14,7 odsto, najviši nivo od 1930-ih godina.

  Ukoliko pandemija rezultira stopom nezaposlenosti od 20 odsto, kako neki analitičari očekuju, između 25 i 43 miliona ljudi moglo bi da izgubi zdravstveno osiguranje.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/brutalni-rast-nezaposlenosti-u-sad-u-zasto-im-deonice-rastu-a-trziste-rada-se-urusava/

  https://www.bizlife.rs/biznis/osiguranje/nemas-posao-nemas-ni-zdravstveno-43-miliona-amerikanaca-bez-osiguranja/

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE