Koronavirus oterao u stečaj i BRENSONOV Virgin Australia

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronavirus oterao u stečaj i BRENSONOV Virgin Australia

  Druga po veličini australijska aviokompanija, Virgin Australia (VA/VOZ) zatražiće od suda zaštitu od poverilaca, odnosno otpočeće stečajni postupak.

  Odluku o stečaju doneo je Upravni odbor kompanije nakon što je ostala bez tekućih sredstava usled enormnih gubitaka izazvanih prekidom saobraćaja zbog epidemije koronavirusa covid -19, piše Aviatica.

  Virgin Australia bi tako mogla postati druga aviokompanija žrtva koronavirusa, nakon što je ranije ove godine engleski Flybe otišao u bankrot.

  Kolaps kompanije je bio očekivan već duže nakon više neuspešnih pokušaja da se od saveznih australijskih vlasti dobije finansijska pomoć.

  Obim avio-saobraćaja na tržištu Virgin Australije je pao za 95% usled brojnih imigracionih restriktivnih mera. Ova je kompanija obustavila 90% svih svojih letova, zbog čega je krajem marta na prinudni odmor poslala 80% zaposlenih.

  Ukupni gubici kompanije, koji su se nakupljali i pre krize sa koronavirusom, narasli su sada na blizu pet milijardi australijskih dolara, a od Vlade je tražena pomoć od 1,4 milijarde dolara kako bi se prebrodila kriza. Vlada australijske države Kvinslend gde je Virgin Australia registrovana, ponudila je pomoć od 200 miliona australijskih dolara, dok je savezna vlada odbila svaku pomoć.

  Vlasnici kompanije su pored Brensonove Virgin Groupe i kineska HNA Avition Group, Singapore Airlines, Nansah Group ali i Etihad Airways, koji je najveći pojedinačni akcionar sa 20,92 odsto akcija.

  Izvor: Aviatica

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE