Kostićev savet studentima: Ne verujte svim pričama o Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kostićev savet studentima: Ne verujte svim pričama o Srbiji

  Predsednik SANU Vladimir Kostić, obraćajući se budućim dokorantima, rekao da “smo kao nacija zapušteni, da zaboravljamo svoje velikane u nauci, da smo bez vere u sebe, bez osećaja za tradiciju”.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je 200 stipendija studentima doktorskih akademskih studija koji će godinu dana primati po 32.000 dinara mesečno.

  “Čak 80 odsto onih koji su aplicirali dobili su stipendije. Država u ovom trenutku može ovoliko da izdvoji, ali ćemo se truditi da nađemo i dodatne izvore prihoda”, rekao je ministar studentima.

  Dodao je da su za saradnju sa naukom zainteresovane brojne kompanije, da su sa više od 1.860 kompanija potpisani ugovori o saradnji, što će biti prilika za mlade istraživače da “plasiraju svoje znanje u Srbiji”.

  Za razliku od “tehničkih” podataka koje je izneo ministar, predsednik SANU se studentima obratio u “roditeljskom” tonu, poručivši stipendistima da treba da se bore protiv prepreka.

  “Ono što radite, u okviru svojih naučnoistraživačkih interesovanja začinine, ako boga znate, elementima radosti. Jer ako ne budete se smejali, uživali, na neki način od onoga što će biti vaš životni poziv napravili hobi – igra je unapred izgubljena.”

  “Želeo bih da vam kažem da ste se rodili u zemlji koja sa sobom nosi puno opterećenja. Nemojte verovati svim pričama. Ja sam živeo u inostranstvu. Nije tačno da ne postoje mogućnosti i nije tačno da jedan duh koji dozvoli sebi izvesni slobodu i izvesno nemirenje ne može i u ovakvoj Srbiji da nađe svoj prostor.”

  “Sadržaj stvarima oko nas dajete vi, mi. Naše je prošlo. Želim da te sadržaje možete da date. Da li ćete imati prepreka? Hoćete. Možda ću vam i ja smetati, ali se protiv prepreka borite. I to vam preporučujem”, zaključio je Kostić.

  Izvor: Blic, B92, RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE