"Kovid" osiguranje NIJE OBAVEZNO za putnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kovid” osiguranje NIJE OBAVEZNO za putnike

  Ako su osiguravajuće kuće već počele da prodaju i kovid osiguranje za putnike, koje se doplaćuje dodatnih 50 odsto vrednosti osnovnog paketa, ono nije obavezno, kao ni polisa zdravstvenog osiguranja.

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, Aleksandar Seničić, kaže za Politiku da Grčka pokriva lečenje građana Srbije koji su se razboleli od virusa korona, ali da građani sami snose troškove povratka ukoliko su organizovano stigli na ovu destinaciju.

  “Polisa zdravstvenog osiguranja nije obavezna, ali je preporuka da se u slučaju boravka van zemlje uplati osnovno osiguranje, pa i dodatno koje pokriva rizike od kovida”, kaže Seničić.

  Seničić nije upoznat sa time da pojedine agencije prodaju ovo osiguranje po ceni od pet hiljada dinara, ali poručuje građanima da niko ne sme da ih uslovljava i da cena osiguranja koje prodaje osiguravajuća kuća ne treba da se razlikuje od one koju obezbeđuje agencija prilikom aranžmana.

  “To je, prema Zakonu o osiguranju, zabranjeno – posrednik ne sme da menja cenu, tako je i u slučaju prodaje aranžmana, subagent nema pravo da prodaje aranžmane ni skuplje ni jeftinije”, kaže Seničić.

  Srbija ne pokriva troškove lečenja od virusa korona ako se zateknete, recimo u Grčkoj, ali ova i većina evropskih zemalja pokriva troškove lečenja svih onih koji se zateknu na njihovom tlu.

  Ovo se odnosi isključivo na obolele od kovida. Za sve ostale bolesti i nezgode, zavisi od države da li ima međunarodni sporazum sa Srbijom oko lečenja.

  Više od 10 zemalja zahtevaju “kovid” osiguranje

  Prema pisanju Rojtersa, više od deset zemalja od Arube do Tajlanda zahteva od turista da obezbede osiguranje koje pokriva troškove kovida.

  Na američkom tržištu, na primer, ove polise obično pokrivaju lečenje do 100 hiljada dolara i uključuju troškove testiranja i usluge poput evakuacije, pa čak i sahrane.

  Ove usluge osiguravači su uveli sredinom 2020. godine i prodaju se ili kao dodaci na osnovni paket, ili kao posebne polise sa pokrićem bolesti, ili karantina, prenosi Rojters.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE