Kragujevački Fijat radiće "po potrebi"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kragujevački Fijat radiće “po potrebi”

  Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) Zoran Marković najavio je da će radnicii u narednom periodu raditi “po pozivu”, ali i ocenio da to “ne znači kraj” Fijatove fabrike u Kragujevcu.

  Marković je za televiziju Kragujevac potvrdio da je poslovodstvo FCA obavestilo zaposlene da je Ministarstvo privrede odobrilo italijanskom proizvođaču da od 17. juna može da upućuje radnike na plaćeno odsustvo do kraja kalendarske godine.

  “Radnici će nastaviti da dolaze na posao po pozivu pošto je menadžment kompanije doneo odluku da se vozila proizvode samo u skladu sa potražnjom na svetskom tržištu”, rekao je predsednik sindikata.

  Marković je najavio da radnici FCA neće raditi do ponedeljka, 17. juna, ali da će od utorka, 18. juna biti pozvani na posao.

  “Ovo ne znači kraj Fijatove fabrike i neuporedivo je sa slučajem nekadašnje Zastave. Tokom plaćenog odsustva radnici će primati 65 odsto zarade od proseka u poslednjih 12 meseci”, kazao je Marković.

  On je rekao da su radnici FCA “dosta uplašeni”, jer je putem društvenih mreža preneta netačna informacija da Fijat neće raditi do kraja godine.

  “Tačno je da u skladu sa zakonom poslodavac ima pravo da pošalje radnike na 45 dana plaćenog odsustva, a Fijat je tražio dodatnih do 87 dana. Proizvodnja će se odvijati prema potražnji”, rekao je Marković.

  Upitan da li to znači da će se do početka avgusta, raditi tek dva-tri dana nedeljno, Marković je odgovorio da je to “najgori scenario”.

  On je dodao da je “alarm” u fabrici FCA u Kragujevcu “stisnut već godinu i po dana” i da se čeka na novi model koji bi rešio sadašnje probleme. “Vode se razgovori u pozitivnom smeru i sa predstavnicima Vlade Srbije i kompanije”, rekao je Marković.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE