KREATIVNI Krkobabić: Još jedna BIZNIS IDEJA za povratnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KREATIVNI Krkobabić: Još jedna BIZNIS IDEJA za povratnike

  Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je da predlaže da povratnici investiraju u selo i poljoprivredu i udruže se.

  On je tokom posete zemljoradničkoj zadruzi Lipovac iz Baničine kod Smederevske Palanke koja je dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije, rekao da ona objedinjuje preko 50 zadrugara sa velikim brojem kooperanata.

  “Nacionalni tim za preporod sela Srbije je dao 19 konkretnih predloga kojima ti ljudi mogu da se bave. Tretirali smo male i srednje proizvodne pogone, primarnu proizvodnju voćarsku, povrtarsku, ratarsku, sve oblike seoskog turizma”, rekao je Krkobabić.

  Dodao je da je cilj da se omogući preporod sela Srbije gde ima 150.000 praznih kuća i 50.000 potpuno napuštenih i 500.000 poljoprivrednih gazdinstava koja poseduju pet-šest hektara.

  Istakao je da ta domaćinstva moraju da sačuvaju jer u njima živi i radi milion ljudi.

  U Nacionalnom timu su, kako je rekao “imena iz sveta nauke, Vlade Srbije, lokalne samouprave i vrhunskih stručnjaka, poljoprivrednih fakulteta iz Novog Sad i Beograda, tehnoloskih fakulteta.

  Predsednik Akademskog odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) Dagan Škorić rekao je da SANU doprinosi formiranju stavova, znanja, tehnologija, neposredne i primarne proizvodnje.

  “Želja nam je da uvećamo udeo intenzivnih proizvodnji u strukturama proizvodnje Srbije i da možemo da nudimo naše proizvode koji će biti kvalitetni i poznati kao marka, da budu nosioci izvoza finalnih proizvoda iz poljoprivrede Srbije”, rekao je Škorić.

  Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je u ovoj godini formirano 105 novih zadruga, a da pandemija nije sprečila da se zadrugari udružuju.

  “Od početka projekta “500 zadruga u 500 sela” osnovano je 738 novih zadruga. Borimo se da se projekat nastavi i unapredi. Apelujemo da se krene u razvoj stočarstva, jer bez razvoja stočarske proizvodnje nema napretka”, rekao je Mihailović.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/vino-cvece-a-sad-i-vodenice-krkobabiceva-nova-biznis-ideja-za-povratnike/

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE