Krediti bez stalnog zaposlenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krediti bez stalnog zaposlenja

  Banke će od iduće godine kredite moći da odobravaju i građanima koji nemaju stalno zaposlenje, ukoliko procene da su kreditno sposobni klijenti.

  Ljudi koji rade po ugovoru na određeno, naučnici koji plate zarađuju radeći na oročenim projektima i slične kategorije do sada su u startu bili “nepodobni” za zajam, iako su kreditno sposobni, objašnjava za Novosti član izvršnog odbora jedne banke.

  Od iduće godine bankama će biti dozvoljeno da odobre zajam i takozvanom D klijentu, bez izdvajanja rezervi. Sve dok se takav kredit uredno vraća, banke neće morati da polože iznos na ime rezervi za procenjene gubitke.

  Sve klijente bankari klasifikuju prema važećim propisima, u pet kategorija (od A do D, to jest, od najboljih do “problematičnih”).

  Kada bi banka danas odobrila kredit klijentu koji spada u “D” kategoriju, morala bi da izdvoji na ime rezervi za procenjene gubitke još toliko novca (na odobrenih milion evra zajma, još milion evra na ime ovih rezevi).

  Iz Narodne banke Srbije nije potvrđeno da će izdvajanje rezervi za procenjene gubitke za “loše” klijente biti ukinuto.

  Štaviše, prema navodima NBS, svaka banka samostalno propisuje kome će odobriti kredit, a prepreke za finansiranje bilo kog klijenta ne postoje sve dok banka izdvaja rezerve na ime procenjenih gubitaka, pišu Novosti.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE