KRIZNI april: Prošle godine 3.000 novih preduzetnika u Srbiji, sada ni 500 - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KRIZNI april: Prošle godine 3.000 novih preduzetnika u Srbiji, sada ni 500

  Globalna pandemija koronavirusa je, moglo bi se reći, poprilično uticala na privredu Srbije, a to pokazuju i podaci prema kojima je u Srbiji novi biznis pokrenuo 451 preduzetnik, dok je u istom mesecu prošle godine registrovano čak 2.800 preduzetnika više.

  Privrednih društava je u kriznom aprilu osnovano upola manje nego u istom mesecu prošle godine.

  Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, u aprilu 2020. godine je osnovano 413 privrednih društava i 451 preduzetnik, dok je u aprilu 2019. godine osnovano 873 društava i 3.270 preduzetnika, što je samo petina od broja osnovanih prošle godine.

  Kada je reč o preduzetnicima, tokom prva četiri meseca 2020. godine najviše su otvarali restorane i pokretne ugostiteljske objekte, kao i firme koje se bave uslugama pripremanja i posluživanja pića. Aktivni su bili i frizeri i kozmetičari, automehaničari, ali i trgovci na malo, pretežno hranom, pićima i duvanom.

  Među privrednim društvima koja su osnovana u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine dominiraju sektori poput programera, konsultanata u oblasti informacione tehnologije, inženjera, ali i konsultantske i ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, kao i reklamne agencije. Takođe, među najbrojnijim su firme koje se bave trgovinom na veliko, restorani i ugostiteljski objekti, građevinci i drumski prevoznici tereta.

  Ipak, uprkos znatno manjem broju novoosnovanih firmi u aprilu ove godine, u odnosu na april 2019, brojke pokazuju da je isto tako i manje firmi ugašeno, odnosno izbrisano iz registra APR-a.

  Konkretno, u aprilu 2020. iz registra je izbrisano 46 privrednih društava i 340 preduzetnika, dok je u aprilu 2019. godine obrisano 249 društava i 2.034 preduzetnika.

  Trgovci na veliko, ugostitelji, prevoznici drumskog tereta, konsultanti, građevinci i reklamne agencije su najbrojniji u grupi onih koji su ugasili svoje firme.

  Slično je bilo i kod preduzetnika, gde su od posla najviše odustajali ugostitelji, trgovci, konsultanti, ali i taksisti, frizeri i kozmetičari, automehaničari, čak i programeri.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE