Krkobabić najavio i izvozne zadruge

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krkobabić najavio i izvozne zadruge

  Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je u Žitorađi da će naredni koraci u razvoju zadrugarstva u Srbiji biti povezivanje zadruga po horizontali i vertikali, i osnivanje nekoliko krovnih zadruga koje će se baviti izvozom.

  “Cilj je da za dve ili tri godine definišemo izvozne zadruge koje će moći da proizvode  odavde plasiraju u inostranstvo, da istražuju tržište i da se bave kontrolom kvaliteta”, izjavio je Krkobabić.

  On je sa direktorom stočarske zadruge “1. decembar” u Žitorađi Nebojšom Stanisavljevićem potpisao ugovor koji će omogućiti da ta zadruga dobije iz državnog budžeta nešto više od 11 miliona dinara bespovratnih sredstava.

  Krkobabić je istakao da će zadrugari podsticajna sredstva iskoristiti za nabavku 28 rasnih svinja, 288 ploča za grejanje i jednog traktora.

  “Interesovanje za dobijanje podsticajnih sredstava je veliko. Svakodnevno nam stignu dva do tri zahteva zadrugara”, rekao je Krkobabić.

  Prema njegovim rečima, od kada je pre četiri, pet meseci pokrenut program “500 zadruga u 500 srpskih sela” probuđen je srpski seljak i njegova svest da “samo  udruživanjem može da ide napred”.

  “Od početka programa u Agenciji za privredne registre evidentirano je 70 novih  zadruga. Do kraja godine imaćemo preko 100 novoosnovanih zadruga”, rekao je Krobabić.

  On je istakao da je Vlada Srbije napravila ove godine značajan korak prema agraru.

  “Nova orijentacija Vlade je poljoprivreda, navodnjavanje, odvodnjavanje, komasacija.  Od nas se traži da još više ulažemo u zadruge i srpskog seljaka”, rekao je Krkobabić i podsetio da se šteta od ovogodišnje suše procenjuje na 600 do 700 miliona evra.

   Direktor stočarske zadruge “1. decembar” Nebojša Stanisavljević je istakao da ta zadruga uzgaja godišnje oko 17.000 svinja.

  “Zahvaljujući pomoći koju smo dobili od države povećaćemo broj tovljenika na godišnjem nivou za 500 i imati veću zaradu za 10 miliona dinara”, rekao je Stanisavljević.

  On je kazao da će nabavkom grejnih ploča zadruga smanjiti potrošnju struje za četiri do pet puta.

  Stanisavljević je dodao da zadruga “1. decembar” trenutno upošljava 72 zadrugara, a do kraja godine će ih imati 79.

  Izvor: Beta

  Foto: Medija centar Beograd

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   I KAD LAŽE, LAŽE! Interesovanje svetskih kompanija za RTB Borda je veliko već i vrapci nag rani znaju. O tome svakodnevno truju javnost ministri Antić, Knežević ΛV, ma na kojoj funkciji bio. Da sve to nije baš tako stoji da su neki puzali i klečali pred kinezima da spase RTB Bor. Sada se otišlo i dalje, MMF zdušno pomaže u vezi iznalaženja strateškog partnera. Antićeve tvrdnje da očekuje da će ovu godinu RTB Bor ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara. Lako je njemu da kaže sto, jer je zaboravio da RTB Bor je dužan EPS-u za utrošenu struju 8,263 milijarde rsd (prema Pregledu potraživanja EPS od 10. 08. 2017.), to minister energetike ili ne zna ili prećutkuje. RTB Bor duguje državi oko 5,5 milijardi dinara za rudarsku rentu, grčkom Mitilineosu duguje 17 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koji je tada vredeo ispod 2.000 $/t, a sada 6.873 $/t, Glenkoru, Debisu. Nedavno i ΛV je izjavio da RTB Bor duguje 1,1 milijardu evra, a ne zaboraviti da je po UPPR 2016. Otpisana dugovanja 900 miliona evra. Za izgradnju nove linije za topljenje i fabrike za proizvodnju sumporne kiseline, a ne nove topionice, kako se tvrdi neprovereno ili se laze utrošeno je iznad 300 miliona evra. Po ovome to je najskuplja fleš peć u svetu. Kada se sve ovo sabere, pitam ministra Antića kako će RTB Bor ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara do kraja godine? Ostvariće kada sva ta dugovanja, kriminalne radnje, prepotentnost I neznanja plati narod i otmu se penzije i plate. Ovde treba dodati da kapacitet topionice bakra je 50% od projektovanog, tehnološko iskorišćenje bakra je do 90%, a neproverene i lažovne informacije ga promovišu na 98%, pa i više. Naši političari, što se tiče bakra, imaju odličnog učitelja u liku čelnika RTB Bor, Sose.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE