Dok Holanđani uništavaju tone, Krkobabić poziva POVRATNIKE da GAJE CVEĆE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dok Holanđani uništavaju tone, Krkobabić poziva POVRATNIKE da GAJE CVEĆE

  Кopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić poručio je povratnicima i drugim zainteresovanim građanima da ulaganje u cvećarstvo može da bude isplativo, pogotovo što Srbija ima pogodne prirodne uslove.

  “U prilog tome govori činjenica da Srbija, uz Francusku, ima najkvalitetnije ruže na evropskom tržištu”, rekao je u pisanoj izjavi Krkobabić, koji je i ministar zadužen za ravnomerni razvoj.

  On je pozvao građane da ulažu u cvećarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo, a zatim se udruže u specijalizovane cvećarske zadruge i konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva “500 zadruga u 500 sela”.

  Za zainteresovane Nacionalni tim će organizovati stručne posete uspešnim gazdinstvima koje gaje cveće.

  On je rekao da je primetan sve veći interes pojedinaca za proizvodnju cveća na manjim posedima u okviru porodičnih domaćinstava, kao i da obim godišnje proizvodnje iznosi oko 2.500 tona i ne podmiruje potrebe domaćeg tržišta.

  Prema njegovim rečima, u 2019. godini Srbija je izvezla tri hiljade tona cveća i ukrasnog bilja u vrednosti 4,15 miliona evra, a uvezla za 11 miliona evra.

  Industrija cveća u svetu je grana u kojoj trgovinska razmena iznosi oko 200 milijardi dolara, sa stopom rasta i do 10 procenata, istakao je Krkobabić.

  Proizvodnja cveća u Srbiji je skoncentrisana oko većih gradova i njom se bavi oko 2.125 gazdinstava na ukupnoj površini od 382,24 ha.

  Podsetimo, uzgajivači cveća u Holandiji, zemlji u kojoj su lale simbol nacionalnog identiteta, su u veoma nezavidnoj situaciji.

  Zboh pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju, uzgajivači su prinuđeni da uništavaju milione cvetova dnevno. Po nekim prognozama, u Holandiji će ove godine biti uništeno oko 80 odsto proizvodnje cveća.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/holandjani-bagerima-skupljaju-lale-unistava-se-80-proizvodnje-foto-video/

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE