KUBA: Prava destinacija za sve koji imaju AVANTURISTIČKI duh (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KUBA: Prava destinacija za sve koji imaju AVANTURISTIČKI duh (FOTO)

  Kuba je veoma specifična, jer daje mnogo slika, boja, ukusa i mirisa koje bar jednom u životu treba doživeti. Ova destinacija, koja je nadaleko poznata po Havana Club rumu, raznobojnim starim automobilima, jedinstvenoj kafi i muzici, idealna je za sve avanturiste.

  Detaljne opise sa ovog egzotičnog putovanja prenela nam je Kristina Čubrilo, PR Specialist u agenciji DNA Communications.

  Prvi utisci sa putovanja?

  Dolazak na aerodrom Jose Marti dva sata posle ponoći, čiji se dolazni terminal jedva razlikuje od lokalnih autobuskih stanica, bez ijedne kamere za video nadzor i jedva dva šaltera sa starim web kamerama koje smo koristili u godinama kada je internet tek omogućio video pozive. Morala sam da proverim da li mi je i sat na ruci stao.

  Zatim nas je dočekao Chevrolet nebo plave boje iz 1955. koji nas je vozio do smeštaja. U tom trenutku, ulice kojima smo prolazili izgledale su poput onih iz Harlema. Potpuna anarhija i sloboda, saobraćajni simboli nemaju baš neki autoritet nad lokalnim stanovništvom, koje uprkos siromaštvu, neguje kulturu i tradiciju, zadržava manire i osmeh na licu. Kuba je mesto sa kog se stvarno ne vratiš isti.

  Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

  Moj partner i ja smo veliki avanturisti i hedonisti, a uklopiti pasivan i aktivan odmor u jedno putovanje priznaćete da nije baš lako. Prateći želje i okolnosti, naše smernice su izgledale ovako: letovanje koje uključuje peščane plaže sa istorijom koja ukazuje na afričku kulturu preoblikovanu u špansko podneblje, okićeno baroknim građevinama koje su okružene isključivo netaknutom prirodom… Posle sat vremena pretrage ispostavilo se da su Havana, Trinidad i Varadero dobitna kombinacija i naša sledeća stanica.

  Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

  Havana. Njen šarm, boje, arhitektura, ulice i “očekuj neočekivano” svakog trenutka.

  Zatim, pogled ka horizontu Atlantskog okeana iz bašte čuvenog hotela Nacional, onog u kome su u svoje vreme boravili velikani poput Volta Diznija, Ave Gardner, Marlona Branda i Frenka Sinatre. Poseban utisak na nas ostavili su i zvuci orkestra i muzike iz jednog od “salona” Museo de la Revolucion, koji odiše revolucionarnim duhom i taktom otpora. Baš vas primorava da glavu držite visoko podignutom.

  Svaka vožnja rikšom izgleda kao prva, kroz ulice oivičene veoma skromnim, obrušenim i skučenim kućama. Pogledi lokalnog stanovništva lutaju po fasadama, i sve se čini kao da uživaju u svojoj dokolici dok su sa druge strane pritisnuti tegovima realnosti, u kojoj su ogrezli.

  Ne treba zaobići ni mirise kubanskih cigara, ukuse ruma i zvuke salse, kao ni prizore građevina i prevoznih sredstava (kamioni, kamioneti, džipovi, autobusi) koji su pretežno posleratna zaostavština.

  Preplanula koža od sunca na netaknutim divljim karpiskim plažama – sve ovo odaje utisak da pet čula nisu dovoljna za ovakvu destinaciju.

  Da li ste probali nešto novo što vam se dopalo ili nije?

  Da, kafu koja je proizvedena u našem prisustvu, na plantaži iste, filtrirana, obogaćena ukusom ruma i meda. Plantaže kafe i duvana u velikoj meri rastu u Trinidadu – “uspavanom gradu” koji se zbog svoje lepote nalazi na UNESKO listi svetskih baština u Americi.

  Ovaj grad nudi najbolji spoj tropikane i istorije. Znatno manji od Havane, pruža mogućnost da u jednom danu upoznate sve boje fasada koje do sada niste videli.

  Hrana je slična kao i na ostalim mestima. Morski plodovi i različite vrste mesa se skoro uvek kombinuju sa ananasom, a kao prilog se servira dosta pirinča i povrća. Papaja, mamei, guava i kompoti od voća su nezaobilazni dezert, mada sam se veoma obradovala i iznenadila kada sam videla sutlijaš. 🙂

  Da li biste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

  Preporuka onima koji neguju svoj avanturistički duh, jer velika je šteta otići u zemlju tropske flore sa 330 sunčanih dana, zemlju salse, ruma, tompusa, automobila iz 50-ih, i ne uživati u svemu ovome. Slična toplota, prozirnost i lepota Kariba se možda može doživeti i na nekom drugom letovalištu, ali sve gore navedeno i duh Havane – ne.

  Morala bih da skrenem pažnju da ekonomska nestabilnost i komunizam koji je na snazi usporavaju dalji razvoj i napredak ovog ostrva, pa se nemojte začuditi ako vam dobri meštani zatraže komad garderobe ili ako budete išli u njihove markete, u kojima su mahom poluprazni rafovi sa konzervisanom hranom.

  Pijace su pune raznog povrća i voća ,pa su definitivno bolja lokacija za kupovinu namirnica. U barovima se služe kokteli kojima je baza pretežno rum, ali srazmere nisu baš one na koje smo mi navikli, tako da će vam možda biti dovoljan jedan za uživanje u pogledu sa nekog od krovova (rooftop).

  I ovo nije slučajno, jer je flaša Havana Club ruma skoro jednake cene kao flaša jedinog proizvođača flaširane vode. Dobra stvar je da ćete sigurno odmoriti od interneta. Postoji jedna mreža za koju kupujete sate (kao nekada što smo kupovali prepaid dopune) i dovoljno je jaka za važnije stvari poput učitavanja mailova i “whatsapp” poruka.

  Na video pozive zaobravite, jer ionako će vam, dok sve prethodno završite, prvi sat interneta isteći. Koliko god bili “business&busy” ljudi, već drugog dana kubanskog života zaboravićete na postojanje digitalnog sveta i uživati u pogledu iz La Concordia restorana.

  Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

  Kuba je u proteklim godinama postala dostupna u ponudama turističkih agencija kao induvidualno i kao putovanje u grupi. Primetila sam da se sada neretko kombinuje u ponudi zajedno sa Meksikom. Naša odluka je ipak bila da jedan deo putovanja bukiramo preko agencije (avio karta i hotel u Varaderu) dok smo transfere, izlete i smeštaj u Havani i Varaderu organizovali sami na osnovu preporuka. Ambasada Kube u Srbiji je uvek raspoložena da podeli savete, a i dosta informacija je dostupno na različitim portalima kada je reč o restoranima i smeštaju. Uz oflajn mape smo možda obišli više nego što bismo uz vođene gradske ture, pa je i to bila avantura na naki način, dok smo za izlete organizaciju prepustili lokalnim vodičima. Kada se podovuče crta, i sa agencijom i bez agencije budžet je isti, samo je na vama da li ste više za avanturu na licu mesta ili želite tačan plan pred sobom.

  Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

  Za Kubu je uvek pravo vreme.

  Ovde možete pogledati fotografije sa ovog putovanja:

  HAVANA

  Havana La Guarida -Restoran u kom je Rijana snimala spot

   

  TRINIDAD

  VARADERO

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva/ Ilija Đukić

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE