KULTURA: Šta nam sve Beograd nudi sledeće nedelje? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

KULTURA: Šta nam sve Beograd nudi sledeće nedelje?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd zimi, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

Mikser Beograd: Projekcija dokumentarnog filma ”Zapisi iz ćelije broj 12”zapisi iz ćelije_Facebook

Posle premijere u Njujorku i promocije filma u američkim zatvorima, dokumentarni film ”Zapisi iz ćelije broj 12” biće prikazan 18. januara sa početkom u 20h u Mikser House-u!
Reč je o dramatizaciji dela ”Zapisi iz podzemlja” Dostojevskog, rađenog sa osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu.  Autorka ovog projekta Marina Kovačević, premijerno je prikazala film i program rehabilitacije kroz umetnost na međunarodnoj konferenciji u Njujorku, a posle premijere je posetila nekoliko američkih federalnih zatvora gde se film prikazuje kao deo rehabilitacije za američke osuđenike.

Nakon projekcije posle filma biće organizovana otvorena diskusija sa početkom u 20:30h na temu procesa spremanja predstave sa osuđenikom i jednim od glavnih aktera filma, Đorđem Vasiljevićem i autorkom filma, Marinom Kovačević. Ulaz je slobodan! Nađi ih na FEJSBUKU.

CKZ: Predstavljanje knjiga Igora Štiksazapisi iz ćelije_Facebook

Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva da u četvrtak, 19. januara sa početkom od 19.00 časova prisustvujete predstavljanju knjiga Igora Štiksa. Ulaz je besplatan, a knjige će potpisivati autor. Nađite ih na FEJSBUKU.

KC Grad: Aleksandra Devtić – Zagrljajzapisi iz ćelije_Facebook

U ponedeljak 16. januara od 20 sati otvaramo prvu izložbu iz godišnjeg programa galerije za 2017. godinu. U pitanju je postavka pod nazivom Zagrljaj mlade umetnice iz Subotice, Aleksandre Dević. Akademiju je završila u Novom Sadu i to smer novih likovnih medija. Izlagala je grupno i samostalno, ali je takođe uradila ilustraciju knjige ”Ukleta kuca na brdu” za izdavačku kuću Orfelin. 2015. i učestvovala na land art projektu Panonski put umetnosti.
Koncept postavke Zagrljaj namenjene Velikoj galeriji, angažovan je i tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Dević je počela svoje istraživanje u kulturološkom poimanju zlostavljanja, koje je različito od podneblja do podneblja, a pošto podneblje diktira model vaspitanja, diktira i poimanje zlostavljanja, koje se razlikuje od kulture do kulture. Pretočivši to u inicijalnu inspiraciju Dević uvodi simbolički i paradoksalni element u istraživanje: balon. Kako autorka navodi: „Balon predstavlja, kako vizuelno tako simbolikom, nešto pozitivno uglavnom viđano u kontekstu slavlja. Strukturom meko i fleksibilno, ovde steže telo do trenutka oticanja i crvenila. Upravo pomoću tog apsurda želim da prikažem dilemu u kojoj se nalazi žrtva nasilja, koja nesumnjivo oseća bol, ali se nekada plaši da mu se odupre.” Izložba će biti otvorena do 29. januara.

Dom omladine Beograda: Crno ogledalozapisi iz ćelije_Facebook

Vraćamo se u svet iza crnog ogledala. Onespokojavajuće vizije budućnosti Čarlija Brukera gledali smo u dve sezone za britanski Kanal 4, a treća se nedavno pojavila u produkciji Netfliksa. Nastavlja se po proverenom receptu — „Zona sumraka“ ukrštena sa „Posle 2000“, sadašnja ili nešto naprednija tehnologija sa ličnim, društvenim, političkim implikacijama ekstrapoliranim do ekstrema. Neki bi rekli da je sve to već tako. Učestvuju: Miljan Tanić, Miloš Petrik, Aleksandra Milovanović. Nađite ih na FEJSBUKU.

Mikser Beograd: Literatura kao psihoterapijazapisi iz ćelije_Facebook

Psihopolis tribina: Literatura kao psihoterapija
Šta nam o temi LITERATURA KAO PSIHOTERAPIJA mogu reći jedna književnica i jedan psihoterapeut,
Mirjana Bobić Mojsilović književnica, novinarka i slikarka i Zoran Milivojević, psihoterapeut?
Saznajte u sredu 25. januara u 18h u Mikser House-u!
Kako nam knjige mogu pomoći da popravimo vlasite živote?
Koliko smo preuzeli modele iz filmova i literature?
Literatura između slike života i bajki za odrasle
Kada knjige o samopomoći pomažu, a kada ne?
Da li upravo oni koji najviše čitaju imaju idealizovane predstave neostvarive u realnom životu?
Da li je pisanje nekad psihoterapija za autora, a čitanje psihoterapije za čitaoce?
Koliko pisci žive svoja dela u privatnom životu?
Na ova i brojna druga zanimljiva pitanja, tražimo odgovore u sredu 25. januara u Mikser House-u! Nađite ih na FEJSBUKU.

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook

Piše: A. M.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE