Kupiš ispit, prodaš presudu, pa šta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupiš ispit, prodaš presudu, pa šta?

  Piše: Milenko Vasović

  Neke stvari se jednostavno ne rade. Nikad ne bih poverio vladici vranjskom decu na čuvanje, ni ministru finansija novčanik. Niti bih studirao na kragujevačkom Pravnom fakultetu, ako se tamo posle razrezane 61 godine zatvora još može studirati.

  Viši sud u Smederevu smogao je snage i nakon deset godina izrekao presude zbog prodaje ispita na pomenutom fakultetu. Od 27 optuženih kažnjeno je (prvostepeno) 16 među kojima je i 12 predavača, odnosno svaki treći redovni profesor. Što će reći da su pojedinci više trgovali nego što su ispitivali.

  Imao sam priliku da se sa jednim od ovih likova sretnem na sudu. Branio sam redakciju od optužbi za povredu ugleda (kog crnog ugleda?) i lično se uverio kakav je vrednosni sistem tih torba-koverta nastavnika.

  Pitao sam dotičnog da li bi on upisao dete na fakultet gde se prodaju ispiti. Kao iz topa je odgovorio: „Pa, naravno, nama je posle svega porastao broj upisanih studenata“. Ni sudija, ni porotnici, ni ja, ni advokat Dule, nismo mogli da verujemo šta čovek izgovara. Samo smo se u šoku sgledali.

  I u toj iskrenoj i naivno izrečenoj tvrdnji zapravo je sublimirana slika stanja dobrog dela visokog školstva. Oslikan je dominantni vrednosni sistem nacije. Jer, ako se jedan profesor univerziteta, kakav god da je taj profesor i kakav god da je univerzitet, ni u sudnici ne „odriče sotone“, onda je nas đavo definitivno uzeo pod svoje.

  Mi smo već oguglali, ali drugi nisu. Jedan bistar momak, student ekonomije iz Kragujevca, pričao mi je kako su indeks aferom ukaljani svi tamošnji fakulteti. Dečko je aktivan, učestvuje u projektima, putuje po svetu i gde god ode pitaju ga, „je l’ kod vas prodaju ispite?“. Koliko je takve dece, koliko profesora, što moraju da se stide zbog tuđih svinjarija?

  Januarski ispitni rok samo što nije i baš me interesuje kako će ovih šestorica dilbera da izađu pred studente – da ispituju. Naći će studenti načina da im predoče presudu, da im se narugaju… mladost je to. Ili će se svi praviti Toše, prodavao, pa šta?

  Međutim tu nije kraj, tu tek počinje akcija stručnjaka baždarenih na  „pa šta“. Sled se nastavlja… ukrao – „pa šta“, ubio – „pa šta“? Zamislite samo sudiju sa kupljenom diplomom, mora i on da povrati uloženo. Kupiš ispit, prodaš presudu. A tek tužioci, njima je lakše, samo treba da žmure i „idu na ručkić“.

  Na početku ovog skandala bilo je više od 80 optuženih, sada imamo 16 osuđenih i gomilu onih čija su dela zastarela. Poznavaoci slučaja i dalje veruju da je kapa ovoj trgovini bila u Beogradu. Međutim, kapa se otkotrljala u diplomatiju, a boranija će navući bukagije. Nama neka je Bog upomoć.

  Izvor: BIZLIfe

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE