Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

LAST MINUTE ponuda nikad više – GRČKA skuplja ove godine, pala prodaja

Sredina je juna i puna letnja sezona je sve bliže a sajtovi i društvene mreže turističkih agencija pune su last minute ponuda.

I to ne samo za aranžmane u narednih pet do sedam dana, kakva je obično praksa, već i za datume koji su po dve i više nedelja daleko. Ponude za letovanje u Grčkoj snižene su i do 30 odsto.

Podaci Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta” pokazuju da je broj prodatih turističkih aranžmana u ovom trenutku oko šest odsto manji nego u istom periodu prošle godine, a samo za Grčku 11 procenata niže.

Za prognoze je, kažu, rano, međutim kao najprodavanije destinacije za leto 2019. godine izdvojili su se Turska, Egipat i Crna Gora, koji su po broju prodatih aranžmana u ovom trenutku bolji nego prošle sezone.

„Prvi razlog što je zabeležen pad prodaje aranžmana za Grčku je loše vreme koje smo imali proteklih mesec i po kada se aranžmani praktično nisu ni prodavali, a drugi je veća ponuda nego tražnja u ovom trenutku“, kaže Aleksandar Seničić, direktor „Jute” i dodaje da se u junu i julu očekuje intenzivnija prodaja aranžmana za Grčku.

„Ponuda smeštaja i aranžmana u Grčkoj je velika, ali kada imate toliko turista, koji biraju baš ovu zemlju, logično je da vlasnici podižu cene smeštaja. Međutim to se neće odraziti na interesovanje gostiju iz Srbije, koji jednostavno vole da letuju u Grčkoj. Smeštaj u Grčkoj svake godine poskupljuje, međutim turisti iz Srbije uglavnom odlaze na iste destinacije, unapred rezervišu smeštaj, pa se poskupljenje i ne oseti. Inače za sada je broj prodatih aranžmana za Tursku i Egipat povećan 30 odsto, međutim to je i dalje neuporedivo manje u odnosu na broj onih koji biraju Grčku za odmor“, kaže on.

Prema podacima turističkih agencija Egipat i Turska i ove godine beleže fantastičan rast. Cene su pristupačne, u ponudi su veliki popusti za porodice sa decom, a predviđen je veći broj letova nego ranijih godina.

Za rane rezervacije i dodatne popuste, mogu da se obezbede aranžmani i za oko 300 evra po osobi u hotelu sa četiri zvezdice. Za decu su predviđeni posebni popusti, a u cenu aranžmana uračunat je avionski prevoz, ol inkluziv usluga, transfer do hotela, kao i usluga vodiča. Kako su turističke agencije ove godine za turska letovališta davale čak i sajamske popuste do 50 odsto, u njihovim najpoznatijim letovalištima ove sezone standardan aranžman po osobi iznosi nešto više od 300 evra, a ol inkluziv u hotelima visoke kategorije oko 450 evra u junu, kao i oko 600 evra u sezoni po osobi.

Izvor: BIZLife/Politika

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE