Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

LAŽNI biznismen prevario DRŽAVNI VRH, od vodeće korporacije samo D.O.O.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović primili su lažnog biznismena Mai Vu Minha u svoje kabinete i s njim razgovarali o navodnim investicijama u BiH. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je kao „jednu od vodećih korporacija u svetu“, piše portal Klix.ba.

„Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namenske industrije. Sapa Thale Group je jedna od vodećih investiciono-razvojnih korporacija u svetu koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike“, objavio je BHRT 13. juna 2019. godine.

Dodik je nakon sastanka saopštio da je s predsednikom korporacije Sapa Thale Group Mai Vu Minhom iz Vijetnama razgovarao „o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama“ te da mu je Mai Vu Minh rekao da je uočio brojne potencijale i prostor za uspešnu ekonomsku saradnju dve zemlje, kao i da je on zainteresovan za investicije u oblasti polјoprivrede, turizma i finansijskog sektora.

Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je poslala i Željka Cvijanović koja je navela da je s Minhom razgovarala „o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture“.

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka s predstavnikom ove firme zaintrigirale su jednog od blogera na platformi Medium.com, a koji se koristi nickom „Operacija Triciklo“. On je svoje vreme iskoristio kako bi istražio ko je zapravo Mai Vu Minh i da li je on stvarno „vijetanamski milijarder“.

Minh ima svoju stranicu na Wikipediji koja je napisana samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je između ostalog navedeno da je reč o „skromnom milijarderu“, da je često spominjan i poznat na Svetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i sarađivao sa svetskim vođama poput Donalda Trampa, Džastina Trudoa, Vladimira Putina, Si Đinpinga… Da je 2013. kupio projekt WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Thalea Thomas Balcerowski i „nemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep“.

Svi ovi navodi lepo zvuče, osim što su lažni. Naime, Minh je sve fotografije sa svetskim liderima poput Trampa, Putina i Si Đinpinga uradio u Fotošopu i to na način da su intervencije na fotografijama jasno vidljive „golim okom“.

Što se tiče „vodeće investiciono-razvojne korporacije“, kako je naziva BHRT, Sapa Thale Group ima sedište u nemačkom gradiću Thaleu koji ima 16.000 stanovnika i u kojem vlast čini CDU. Firma ima izuzetno lošu web stranicu na kojoj se pored Minha spominje i ime Nguyen Dac Nghiep. Reč je o ranije spomenutom „nemačkom parlamentarcu“, a koji je generalni direktor Sapa Thalea. Prostom analizom podataka na internetu može se doći do informacije da Nghiep nije nemački parlamentarac, već fan CDU-a, kancelarke Anegele Merkel i gradski većnik u Thaleu.

U nemačkom registru kompanija jasno je navedeno da Sapa Thale Group nije nikakva korporacija, već GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o. u BiH.

Finansijski izveštaj Sapa Thale Groupa za 2015. godinu, jedini dostupan online, pokazuje da su imali samo oko 2.500 evra prihoda dok im stranica CompanyHouse procenjuje ukupni kapital na 25.000 evra.

Izvor: Klix.ba

Foto: Youtube/Printscreen

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE