Legalizovali marihuanu i "privukli" novac i kompanije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legalizovali marihuanu i “privukli” novac i kompanije

  Kanada je postala prva velika zapadna zemlja koja je legalizovala i regulisala prodaju marihunane i njenu rekreativnu upotrebu.

  Tu promenu su pozdravili uživaoci marihuane i ulagači u uzgajivačku industriju, dok je deo zdravstvenih stručnjaka i opozicionih političara dovodi u pitanje.

  “Mi ne legalizujamo kanabis jer mislimo da je dobar za naše zdravlje. Mi to činimo jer znamo da nije dobar za našu decu i moramo napraviti bolji posao kako bismo eliminisali ili jako smanjili profit koji odlazi organizovanom kriminalu”, rekao je premijer Džastin Trudo.

  Zakon o kanabisu, kojim je ispunjeno Trudovo obećanje iz izborne kampanje 2015, omogućio je da Kanada bude tek druga zemlja na svetu, nakon Urugvaja, koja je legalizovala marihuanu.

  Primenu tog zakona Kanađani će pažljivo pratiti uoči idućih izbora 2019, a pratiće je i druge zemlje koje bi ga takođe mogle doneti, kako je rekao premijer, ako se kanadska mera pokaže uspešnom.

  Trudo je priznao 2013. da je pušio marihuanu pet ili šest puta u životu. Međutim, njegov kabinet je ranije saopštio da premijer “ne namerava da kupuje ili konzumira kanabis kada bude legalizovan”.

  Po novom zakonu, Kanađani u dobi od najmanje 18 ili 19 godina (skoro 21 u Kvebeku) moći će da kupe do 30 grama kanabisa i uzgajaju do četiri biljke kod kuće.

  Privatne i javne trgovine za prodaju kanabisa i prodaja putem interneta uspostavljeni su širom 13 pokrajina i teritorija. Licence za uzgoj dobile su stotine uzgajivača kako bi se zadovoljila potražnja.

  Nova industrija privukla je milijarde finansijskih sredstava kao i interes proizvođača alkohola i sokova koji bi želeli da razvijaju pića s kanabisom.

  Predviđa se da će prodaja kanabisa ojačati ekonomski rast Kanade. Prema nedavnoj anketi Abacus Date, 70 posto Kanađana prihvata ili podržava legalizaciju.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE