Legalizovani KANABIS manje "privlači" tinejdžere - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Legalizovani KANABIS manje “privlači” tinejdžere

Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija.

Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u periodu do 1993. do 2017. godine.

Iako sve više mladih u Americi koristi neku vrstu droge, tamo gde je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena, broj tinejdžera koji koristi ovu supstancu smanjen je za deset odsto.

U medicinske svrhe kanabis je legalizovan u 33 savezne države, dok je u deset država dozvoljena i rekreativna upotreba. U svim državama je upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Šef tima istraživača Mark Anderson rekao je za agenciju AP da bi studija, objavljena u stručnom časopisu Džama pedijatriks, trebalo da “umanji zabrinutost da će upotreba među tinejdžerima porasti”.

Istraživači su analizirali podatke o 1,4 miliona tinejdžera u Americi koje prikuplja američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

Anderson kaže da je tinejdžerima obično teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca koji od kupaca traže da pokažu lična dokumenta i dokažu da su punoletni, nego od dilera, što delimično objašnjava pad broja korisnika.

Rezultati nove studije podudaraju se sa nalazima istraživanja koje je pokazalo da se među mladima u Vašingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkada ga je ova država legalizovala 2012. Ovo istraživanje objavljeno je u decembru 2018. godine.

Ipak, istraživanje objavljeno u Koloradu 2018. godine, pokazalo je da se u ovoj državi nije značajno promenio broj tinejdžera koji su rekli da koriste ovu drogu, iako je upotreba u rekreativne svrhe dozvoljena još 2014.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE