Legalizovani KANABIS manje "privlači" tinejdžere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legalizovani KANABIS manje “privlači” tinejdžere

  Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija.

  Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u periodu do 1993. do 2017. godine.

  Iako sve više mladih u Americi koristi neku vrstu droge, tamo gde je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena, broj tinejdžera koji koristi ovu supstancu smanjen je za deset odsto.

  U medicinske svrhe kanabis je legalizovan u 33 savezne države, dok je u deset država dozvoljena i rekreativna upotreba. U svim državama je upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina.

  Šef tima istraživača Mark Anderson rekao je za agenciju AP da bi studija, objavljena u stručnom časopisu Džama pedijatriks, trebalo da “umanji zabrinutost da će upotreba među tinejdžerima porasti”.

  Istraživači su analizirali podatke o 1,4 miliona tinejdžera u Americi koje prikuplja američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

  Anderson kaže da je tinejdžerima obično teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca koji od kupaca traže da pokažu lična dokumenta i dokažu da su punoletni, nego od dilera, što delimično objašnjava pad broja korisnika.

  Rezultati nove studije podudaraju se sa nalazima istraživanja koje je pokazalo da se među mladima u Vašingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkada ga je ova država legalizovala 2012. Ovo istraživanje objavljeno je u decembru 2018. godine.

  Ipak, istraživanje objavljeno u Koloradu 2018. godine, pokazalo je da se u ovoj državi nije značajno promenio broj tinejdžera koji su rekli da koriste ovu drogu, iako je upotreba u rekreativne svrhe dozvoljena još 2014.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE