Lekarske licence se više neće trajno oduzimati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekarske licence se više neće trajno oduzimati

  Lekarima više neće moći trajno da bude oduzeta licenca za rad, predviđeno je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je nedavno stupio na snagu. Dozvolu za rad mogu da izgube samo privremeno do brisanja iz kaznene evidencije.

  Primera radi, ukoliko je lekar za neko krivično delo osuđen na kaznu do godinu dana zatvora, po sili zakona iz kaznene evidencije briše se nakon pet godina od izvršenja kazne i tada mu se vraća dozvola za rad.

  Direktor Lekarske Komore Srbije dr Milan Dinić kaže da je trajno oduzimanje licence bila nepravda prema lekarima, jer svaki građanin ima pravo na rehabilitaciju.

  “Više ne postoji mogućnost da lekar trajno izgubi dozvolu za rad, već privremeno po odluci suda i dok ne bude izbrisan iz kaznene evidencije”, pojašnjava Dinić za Tanjug.

  Do sada je postojao član Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji kaže da lekar koji je osuđen za teško delo protiv zdravlja ljudi, trajno gubi pravo na obavljanje lekarskog poziva.

  Dinić smatra da je taj član sada bolje formulisan, pa je definisano da se licenca ne gubi trajno, već do brisanja iz kaznene evidencije.

  Dodaje da licence lekarima mogu da oduzmu i Sud časti Lekarske komore Srbije po prijavi pacijenta, porodice ili drugog lekara, ukoliko se ne vodi civilni sudski postupak i da se tada licence oduzimaju maksimalno na pet godina.

  Od 2010. godine do danas Sud časti primio je 924 prijave na rad lekara. Prijave su upućivali pacijenti, porodica, ali i svaka peta bila je da se lekar žali na rad svog kolege. Dinić kaže da je polovina prijava odbačena kao neosnovana, a da je do danas izrečeno oko 60 osuđujućih presuda.

  “Sud časti oduzima licence maksimalno do pet godina, koliko dozvoljava Zakon o lekarskoj komori Srbije”, pojasnio je on.

  Prema pisanju medija, do kraja 2017. godine četiri lekara su trajno izgubili licencu za rad.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE