Lični trener razbija najveće mitove o ishrani i fitnesu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lični trener razbija najveće mitove o ishrani i fitnesu

  Ne morate da izbacite šećer a samo čučnjevi NEĆE dovesti do savršene zadnjice: lični trener razbija najveće mitove o ishrani i fitnesu i otkriva najbrži način da se postignu rezultati.

  • Kamila Akerberg je lični trener i instruktor za ishranu uz vežbanje
  • Ova manekenka je dala intervju za onlajn časopis FEMAIL i razbila neke od najvećih mitova vezanih za ishranu i fitnes
  • Ona kaže da samo čučnjevi neće oblikovati savršenu zadnjicu i da su dozvoljeni dani za varanje

  Svakog dana hiljade novih hit-dijeta i fitnes programa za skidanje sala preplavljuje društvene mreže širom Australije. Iako su neki od njih legitimni, kontradiktorne informacije otežavaju onima koji se odluče za režim fitnesa i zdravlja da uvedu promene koje im odgovaraju. Za bolje snalaženje u mnoštvu informacija, australijski lični trener i instruktor za ishranu uz vežbanje Kamila Akerberg razbija neke od najčešćih mitova o ishrani i fitnesu na koje je naišla tokom karijere i govori o tome šta je do sada naučila i šta žene treba da znaju o vežbanju, osnovama ishrane i razvoju mišića.

  MIT BR. JEDAN: MORATE DA RADITE KARDIO VEŽBE PET PUTA NEDELJNO DA BISTE SMRŠALI I ZATEGLI MIŠIĆE

  Tri komponente za skidanje sala i zategnutost Kombinacija sledeće tri komponente će vam pomoći da skinete salo i da se zategnete:

  1. u režim vežbanja uvrstite vežbe snage Ne bojte se dizanja tegova! Dizanje tegova i razvoj mišićne mase su ključni faktor zatezanja! Ja lično koristim ovaj metod da bih održala dobar fizički izgled! Svoje mišiće treba da izložite dovoljnom naporu da biste iskoristili prednosti hipertrofije, a to se najbolje postiže sa relativno velikim opterećenjem uz 8-12 ponavljanja.Dizanje tegova će vam pomoći da se zategnete i smršate iz dva osnovna razloga – što vam je veća mišićna masa, brži će vam biti metabolizam u mirovanju a ako u režim vežbanja uvrstite velike tegove i skratite pauze, ubrzaćete puls i sagoreti masti, što je cilj kardiovaskularnih vežbi!

  2. Kardio vežbe radite u jednom delu treninga a ne tokom celog treninga Ako imate dosta masnih naslaga kojih treba da se rešite, najefektnija je kombinacija kardio i vežbi snage. Jedna od najefikasnijih metoda vežbanja koje možete da uvrstite u deo treninga sa kardio vežbama je HIIT (intervalni trening visokog intenziteta). Primenom ove metode, vaše telo će nastaviti da sagoreva kalorije još dugo nakon što ste završili sa vežbanjem.

  3. Vaša ishrana je ključ za bilo kakvu transformaciju Nikako ne smemo zaboraviti ishranu – ako želite da se rešite masnih naslaga, treba da unosite manje kalorija nego što trošite da biste uklonili salo sa mišića. Ako razumete svoje telo i koja hrana je najbolja za vas, to će vam biti od velike pomoći u ostvarivanju cilja.

  MIT BR. DVA: MORATE DA JEDETE ZELENIŠ I POTPUNO IZBACITE ŠEĆER I ALKOHOL DA BISTE VIDELI REZULTATE

   ,,Ljudi najčešće misle da je mršavljenje podrazumeva jednu malu porciju salate dnevno i mnogo kardio vežbi.  Kod mršavljenja ili održavanja zategnutog fizičkog izgleda NIJE  stvar u tome da ne jedete’’, kaže Kamila. ,,Radi se o tome da treba jesti odgovarajuću hranu u odgovarajućim količinama u skladu sa svojim organizmom i ciljem. Hrana nije neprijatelj već ključ za zdrav organizam, brz metabolizam i sposobnost da se ostvare rezultati. ,,U tanjir stavite što je moguće više neprocesovane hrane tako da ostane manje mesta za onu procesovanu i dodati šećer. Procesovane namirnice, brza hrana i dodati šećer u ishrani mogu da dovedu do porasta šećera u krvi, što može da dovede do stvaranja dodatnih masnih naslaga. ,,Potpuno izbacivanje alkohola iz ishrane je za većinu nas nemoguće. Ali vodite računa da pijete povremeno i umereno. Alkohol podstiče glad i sprečava organizam da efikasno razgrađuje i vari hranjive materije iz namirnica.’’


  MIT BR. TRI: TREBA DA URADITE STOTINE TRBUŠNJAKA DA BISTE IMALI SAVRŠENE STOMAČNE MIŠIĆE

  “Zdrava ishrana je ključna za savršeno oblikovane trbušne mišiće ali je i vežbanje važno. Kombinujte dizanje tegova da se zategnete i smršate sa kardio vežbama radi dugoročnih rezultata’’, kaže ona. ,,Treba da znate da što vam je veća mišićna masa, to više kalorija možete da sagorevate u mirovanju. To je razlog zašto je najbolje kombinovati kardio vežbe sa vežbama snage da biste dobili neverovatne rezultate.’’ Jedan od najboljih načina za vežbanje je da radite vežbe za ceo torzo, ne samo za trbušne mišiće, jer će oni tako biti istaknuti.  ,,Osnova za dobre trbušne mišiće je jak torzo. Torzo je središnji deo vašeg tela. On obuhvata sve mišiće spreda, pozadi i sa strane. Mišići torza su stabilizatori celokupnog fizičkog izgleda i vitalni deo za očuvanje zdravog tela i oblikovanje vizuelnog aspekta vaših trbušnih mišića’’ kaže ona. ,,Vežbe za torzo se mogu definisati kao posebne vežbe za razvoj i jačanje mišića stabilizatora središnjeg dela tela. Tu spadaju najrazličitije vežbe koje se odnose na sve zone, a ne samo trbušnjaci! Takođe treba znati da su dizanje tegova i kombinacija vežbi efikasni za vaš torzo.’’

  MIT BR. ČETIRI: TREBA DA RADITE STOTINE ČUČNJEVA DA BISTE IMALI SAVRŠENU ZADNJICU

  ,,Lepa zadnjica je svakako jedan od najvažnijih ciljeva fitnesa za žene’’, kaže Kamila. ,,Oprečna su mišljenja o tome koje su najbolje vežbe za gluteus, ali jedno je sigurno – ne morate da radite stotine čučnjeva da biste imali savršenu zadnjicu! ,,Usled povrede donjeg dela leđa, čučnjeve izbegavam već godinama. Stvar je tome da čučnjevi ne aktiviraju gluteus do maksimuma u poređenju sa nekim drugim vežbama.,,Čučnjevi su odlična vežba ali oni sami ne dovode do maksimalnog razvoja gluteusa. Ubacite različite vežbe u svoj program, kao što su podizanje kukova, istezanje leđa sa stezanjem gluteusa i ,,udarac magarca’’. Kamila kaže da je važno da vežbate gluteus više puta nedeljno i to sa različitim brojem ponavljanja. ,,Naš gluteus se u stvari sastoji od kombinacije mišićnih vlakana koji se sporo i brzo grče’’, kaže ona. ,,Za mišićna vlakna koja se brzo grče najbolje je vežbati sa teškim tegovima i malim brojem ponavljanja. Ali, s obzirom da gluteus maksimus nije prvenstveno mišić koji se brzo grči, treba raditi više ponavljanja (sa manjim opterećenjem) i manje ponavljanja (sa većim optrećenjem) u cilju veće mišićne hipertrofije. ,,Vežbe za zadnjicu pre dizanja većih tegova sa većim brojem ponavljanja predstavljaju odličan način da ih uvrstite u svoj program vežbi i pomoći će vam da aktivirate gluteus pre nego što pređete na vežbe sa manjim brojem ponavljanja.’’

  Izvor: BIZLife/Strani mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE